Puszysty zapiekany serek wiejski

zapiekany-serek-wiejski4

Jeżeli lubicie serek wiejski, tak samo bardzo jak ja, to ten przepis jest dla Was! Zazwyczaj jadałam go prosto z kubeczka, bez dodatków, czy z dodatkiem dżemu truskawkowego z chia, czekośliwki lub domowej granoli orzechowej, czy granoli rabarbarowej, lecz ostatnio podeszłam do niego od innej strony. Za pierwszym razem zrobiłam z nim jajecznicę i dopiero wtedy zrozumiałam jakie niesamowite właściwości posiada. Może tylko ja jestem tak opóźniona i nigdy nie łączyłam słowa „serek” ze słowem „ser”… ? A mianowicie, chodzi o to, że nasz wspaniały serek wiejski, pod wpływem temperatury zachowuje się prawie jak mozzarella – zaczyna się roztapiać i ciągnąć! Dlatego wyobraźcie sobie, jak świetnie musi smakować zapiekany w piekarniku :). Danie idealnie nadaje się na weekendowe śniadanie, kiedy mamy nieco więcej czasu, deser, czy kolacje.
Chciałabym również pożegnać się z Wami na calutki tydzień, gdyż wyjeżdżam wraz z moim ukochanym na wakacje. Gdzie? Do Turcji. Miejmy nadzieję, że pogoda nam dopisze, zregenerujemy się na nowy rok akademicki i trochę się opalimy. Wylatujemy dopiero wieczorem, ale już przesyłam Wam odrobinkę tureckiego słoneczka! Tymczasem lecę się pakować, buziaki!

Składniki:
– 200g serka wiejskiego lekkiego
– 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
– 1 białko jajka
*opcjonalnie: 3 łyżeczki ulubionego dżemu (u mnie brzoskwiniowy), kakao, wiórki, syrop klonowy/melasa z karobu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białko ubijamy na sztywną pianę. Serek wiejski odcedzamy – zostawiamy tylko ziarenka. Białko, ziarenka z serka wiejskiego i płatki delikatnie ze sobą mieszamy. Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy dżem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut. Posypujemy kakao, wiórkami i polewamy syropem klonowym lub melasą z karobu.
Smacznego!

zapiekany-serek-wiejski

zapiekany-serek-wiejski2

zapiekany-serek-wiejski5

Komentarzy: 17

  1. Lena napisał: Odpowiedz

    ale pyszny pomysł:)

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Kiedyś używałam go do zapiekanek… po zapieczeniu ma fajną konsystencję 😉 ale wieśniaka nie jadłam od miesiecy tak jak nabiału 😛

  3. Dopisuję do listy przepisów śniadaniowych! pycha 🙂

  4. Futka napisał: Odpowiedz

    Świetna i bardzo smakowita propozycja 😀

  5. Megly napisał: Odpowiedz

    Nie wiedziałam, że zwykłys erek wiejski można podać w tak fantastyczny sposób! Mniam 🙂 Jakie to łatwe, szybkie i pyszne! A w dodatku ma mało kalorii. Super. Zawsze czarujesz takie wspaniałości. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Uwielbiam serek wiejski, bardzo ciekawa propozycja, wygląda pysznie:)

  7. Wygląda obłędnie, jak zwykle świetny pomysł i wykonanie 🙂 już czekam na twoje kolejne przepisy.

  8. Marzena napisał: Odpowiedz

    Kochana ale świetny pomysł, muszę wypróbować 🙂

  9. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nigdy nie zapiekałam serka wiejskiego 🙂

  10. Wygląda przepysznie. Muszę wypróbować ten przepis. 🙂

  11. Anonim napisał: Odpowiedz

    wygląda mega puszyście i smacznie:)

  12. super, uwielbiam serek wiejski, a jeszcze nigdy go nie zapiekałam! mniam!

  13. Jadłam już serek wiejski po różnymi postaciami ale pod taką jeszcze nie, bardzo ciekawa propozycja 🙂

  14. mlodakk napisał: Odpowiedz

    O proszę nigdy nie jadłam go w taki sposób

  15. świetny pomysł 🙂 zapisuję do wypróbowania, bo serka wiejskiego w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
    Ps. udanego wypoczynku 🙂

  16. Karolina napisał: Odpowiedz

    A mozna by to zrobic bez jajka? Czy tez bialko ma tu magiczne wlasciwosci i byc musi?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Białko nadaje puszystości temu daniu, ale śmiało możesz wrzucić ziarna serka wiejskiego na patelnie i otrzymasz podobny efekt 🙂

Dodaj komentarz