Pudding Chia z brzoskwiniami FIT


Jesienna chandra… odczuwasz już jej objawy? Nic dziwnego. Za oknem coraz szybciej staje się ciemno, zaczynamy wchodzić w cieplejsze ubrania, mamy coraz mniejszy wybór świeżych warzyw i owoców na straganach. Mimo tego, nie powinniśmy zapominać o sobie! Umilmy sobie ten czas przygotowując łatwe i zdrowe desery. Osobiście, najbardziej lubię takie, które mogę zamknąć w słoiku i wziąć ze sobą na uczelnię, czy do pracy. Jednym z moich ulubionych jest pudding Chia, który przedstawiam Wam w dzisiejszym poście. Dopieśćcie się i swoje kubki smakowe jesienią!
Przy podziale na 5 porcji, jedna zawiera 226kcal, B: 4,2g, T: 18g, w: 13,4g.

Składniki na 4-5 porcji:
– 400ml mleczka kokosowego
– 100ml mleka lub wody
– 40g nasion Chia
*opcjonalnie: 1 łyżka erytrolu lub innego słodziła do posłodzenia

Dodatkowo:
– 6 świeżych brzoskwiń lub 1 puszka
– wiórki kokosowe
– chipsy kokosowe

Do miski wlewamy dwa rodzaje mleka, dodajemy nasiona Chia oraz jeśli używamy – słodzidło. Wszystko intensywnie mieszamy trzepaczką. Połowę brzoskwiń obieramy, kroimy w cząstki i dodajemy do mleka z Chia, mieszamy. Całość przelewamy do przygotowanych słoiczków. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie brzoskwinie rozdrabniamy na mus i wylewamy go na wierch puddingu. Dekorujemy wiórkami i chipsami kokosowymi.
Smacznego!

Komentarzy: 5

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Ślinka leci na sam widok 🙂 Kocham brzoskwinie więc będe musiała zrobić 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Pięknie się prezentuje i pewnie bardzo dobrze smakuje 🙂

  3. Aż ślinka leci 🙂 Uwielbiam takie deserki 🙂 a do tego tak apetycznie wygląda!

  4. iza napisał: Odpowiedz

    jak bosko wygląda to zapewne i tak smakuje

  5. Ślicznie i pysznie, z chęcią się skusimy 🙂

Dodaj komentarz