Placki z kalafiora z sosem tzatziki


Wszelkie placki, placuszki na słono, czy słodko to idealny pomysł na śniadanie, lunch, czy przekąskę do pracy i szkoły. Zazwyczaj są one proste w wykonaniu, nie zabierają dużo czasu, a sprawiają, że jesteśmy syci przez kolejnych kilka godzin. Jedząc je, nie musimy kombinować z nożem i widelcem, a możemy po prostu chwycić je w rękę i zajadać. Tym razem, proponuję Wam przyrządzić rewelacyjne placki z kalafiora. Najlepiej smakują z domowym sosem tzatziki. Na co czekasz? Do roboty! 🙂

Składniki na 5-6 porcji:
– 1 kalafior (ok. 600-700g)
– 1 mała cebula
– 4 średnie jajka
– 3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej)
– 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– sól i pieprz
– szczypta gałki muszkatołowej
*opcjonalnie: posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem

Kalafiora myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, dodajemy do kalafiora. Dodajemy resztę składników. Jeżeli patelnia nam na to pozwala, smażymy bez tłuszczu, jeżeli nie, smażymy na minimalnej jego ilości. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu (pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek) ok. 6-8 min, aż delikatnie się przyrumieni, następnie ostrożnie przy pomocy łopatki odwracamy je na drugą stronę. Podajemy z sosem tzatziki.

Sos tzatziki
 Składniki:
– 360g jogurtu naturalnego
– 2 ogórki szklarniowe
– 150ml śmietanki 30%
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka koperku
– szczypta oregano
– sól, pieprz

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, następnie powstałe łódeczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt łączymy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,  ogórek i posiekany koperek, dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Otrzymany sos odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Smacznego!


Komentarzy: 9

  1. Co jak co, ale tego dania sobie nie odmówię! 🙂 Świetny przepis!

  2. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Kiedyś jadłam takie w wersji wegańskiej 🙂

  3. Anonim napisał: Odpowiedz

    Wspaniałe są te kotleciki 🙂 pysznie się prezentują 🙂

  4. Marzena napisał: Odpowiedz

    Pysznie wyglądają te kotleciki 🙂

  5. Gałka świetnie się sprawdza z kalafiorem. Szczypiorek- jestem jak najbardziej za! 🙂 Pycha propozycja.

  6. Malwina napisał: Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie smacznie. Też uwielbiam zajadać takie placki w towarzystwie sosu tzatziki.

  7. Robię często kotlety z kalafiora, a teraz mam dzięki Tobie jeszcze przepis na placki:)

  8. Megly napisał: Odpowiedz

    O! Jakie ciekawe. Z pewnością muszą smakować wybornie.
    Bardzo lubię takie propozycje.
    Smacznie i apetycznie.
    Pozdrawiam 🙂

  9. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nigdy takich nie jadłam! Oj kusisz 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Dodaj komentarz