Placki z cukinii z mozzarellą

placki z cukinią i mozzarella

Kiedy widzę cukinie, zawsze na myśl przychodzą mi przepyszne placuszki z ich wykorzystaniem. Według mnie są to najlepsze placki z użyciem warzyw. A co do nich pasuje najbardziej? Oczywiście sos jogurtowy z czosnkiem! Jednak tym razem zajadaliśmy je z domowym, naturalnym hummusem mojego przepisu i było równie smacznie. Na moim blogu znajdziecie przepis na tymiankowe placki z cukinii oraz placki z cukinii z parmezanem.

Składniki:
– 1 cukinia (ok. 400g)
– 1 cebula
– 3 jajka
– 60g mąki orkiszowej (lub innej np. bezglutenowej)
– 50-100g sera mozzarella
– 1 łyżeczka curry
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 1 ząbek czosnku

Cukinię myjemy, ewentualnie obieramy (gdy mamy cukinię ze sklepu) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki na ciasto (opcjonalnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem) mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Patelnię natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka i smażymy, pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placek.
Smacznego!

placki z cukinią i mozzarella2

placki z cukinią i mozzarella3

Zdrowe Lunch Boxy

Komentarzy: 18

  1. Anonim napisał: Odpowiedz

    Świetny przepis, na pewno skorzystam 🙂

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wyglądają cudownie 🙂 Podoba mi się taka propozycja na obiad!

  3. Pyszna wersja placków z cukinii.

  4. lena napisał: Odpowiedz

    z mozzarellą jeszcze nie robiłam:)

  5. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Jeszcze takich nie jadłam 🙂

  6. Megly napisał: Odpowiedz

    U mnie wczoraj też były placuszki z cukinii. Bardziej klasyczne 🙂 Jednak takie z mozarellą kuszą bardzo. W ogóle jestem dużą fajną mozarelli 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  7. Super te placki z cukinii.Bardzo je lubię 🙂

  8. Bardzo lubię takie placuszki:)

  9. Z hummusem? Super zestaw:)

  10. Aż zgłodniałam czytając opis 🙂

  11. Anonim napisał: Odpowiedz

    Wyglądają na pyszne, ale przepis nie jest precyzyjny : 1 cukinia może ważyć 20 dkg ale i 1,5 kg . Poproszę o dokładniejsze dane 🙂

  12. Krystyna napisał: Odpowiedz

    Wyglądają na pyszne, ale przepis nie jest precyzyjny : 1 cukinia może ważyć 20 dkg ale też 1, 5 kg. Poproszę dokładniej :))

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Już poprawione, ale dziękuję za zwrócenie uwagi! Chodziło mi o średnią cukinię, ok. 400g. Pozdrawiam 🙂

  13. Cudownie wyglądają, aż mi ślinka cieknie, i jeszcze ten idealnie kremowy hummus! Cudo!

  14. Krystyna napisał: Odpowiedz

    Dziękuję za doprecyzowanie przepisu . Napewno szybko z niego skorzystam :))

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Na zdrówko! Jestem pewna, że Ci zasmakuje 🙂

  15. Joasia napisał: Odpowiedz

    Nigdy wcześniej nie jadłam cukinii i szukałam prostego przepisu na spróbowanie. No rewelacja, nie spodziewałam się, że to takie pyszne! 🙂

  16. Karolina napisał: Odpowiedz

    Trafilam tu calkiem przypadkowo, bo zastanawialam sie jakie proporcje skladnikow dodac do plackow z cukini i …. koncem koncow zrobilam z maka jaglana i wyszly super! Dzieki! 😀

    Swietny blog! 🙂

Dodaj komentarz