Tymiankowe placki cukiniowe z surówką z kalarepki

Komputer naprawiony! Dałam sobie sama radę, więc chyba mogę ubiegać się o stanowisko programisty w dużych firmach! Żartuję. Mimo incydentu z komputerem, wczorajszy dzień był świetny. Z Arturem odkryliśmy nową knajpkę wegańską w Gdańsku – Avocado, która jest wręcz wyśmienita. Planuję nawet wpadać do niej, kiedy będę miała duże okienka między zajęciami na GUMedzie. W końcu, kiedy będę miała zajęcia od 8 do nawet 21 to trzeba będzie gdzieś się żywić :). Wczoraj przyszła paczka od Symbio i wkrótce zacznę publikować przepisy z użyciem ich produktów. Póki co, mam jeszcze zaległe przepisy. Dzisiaj spotkanie z opiekunem roku i po raz pierwszy zobaczę buzie, z którymi będę studiować. Nie mogę się doczekać!

A dzisiaj, w sumie nic nadzwyczajnego, gdyż placki z cukinii. Lecz tym razem są one tymiankowe. Uwielbiam tymianek i mogłabym dodawać go do większości moich potraw, ale nie można popadać w rutynę i nudę! Dodatkowo placuszki mają towarzystwo w postaci surówki z kalarepki. Przepis na ok. 10 placuszków, jeden to ok. 54kcal.

Tymianek:
– łagodzi problemy żołądkowe
– ułatwia trawienie
– działa odkażająco i grzybobójczo
– przynosi ulgę w bezsenności

Kalarepa:
– oczyszcza krew z toksyn
– zawiera witaminy, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor i jod, dzięki którym poprawia krążenie krwi
– utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi
– ułatwia trawienie

Składniki na tymiankowe placki cukiniowe:
– 1 średnia cukinia
– 4 kopiaste łyżki mąki owsianej
– 2 łyżki mascarpone
– 1 łyżka sezamu
– jajko
– 2 ząbki czosnku
– 6 gałązek tymianku

Cukinię obieramy (lub nie, jeśli mamy ją z zaufanego żródła), ścieramy na tarce o dużych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Tymianek drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy wraz z resztą składników w dużej misce. Mieszamy do połączenia składników. Smażymy na patelni bez tłuszczu, bądź z jak najmniejszym użyciem np. oleju kokosowego. Podajemy z łyżeczką jogurtu i kawałkiem gałązki tymianku w towarzystwie np. nasion granatu.

Składniki na surówkę z kalarepki:
– 700-800g kapusty
– 500g kalarepy
– 200g marchewki
– 2 łyżki majonezu (np. wegańskiego)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. sojowego)
– 3/4 łyżeczki ksylitolu
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz

Kalarepę i marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach., a kapustę siekamy. Dodajemy resztę składników i porządnie mieszamy, do całkowitego ich przemieszania. 
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 13

  1. na pewno skorzystam z przepisu na surówkę z kalarepy, bo jeszcze nigdy nic nie robiłam z niej 🙂

  2. Jud napisał: Odpowiedz

    Placki cukiniowe robiłam i bardzo lubię, ale w nieco innej wersji. Patrząc na składniki i zdjęcia, te Twoje wydają się być bardzo smaczne, więc możliwe, że kolejnym razem wypróbuję ten przepis 🙂

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    Sprawy z komputerami są męczące więc cieszę się, że sprzęcior naprawiony 😉
    A placki cukiniowe kocham! Smak dzieciństwa 🙂

  4. Ja czekam na przepis na gofry 😜

  5. Pozwól, że najpierw opublikuję wszystkie przepisy jakie mam zaplanowane i wtedy zabiorę się za tworzenie gofrów, dobra? 🙂

  6. Ja też! Niby regularnie jem kalarepę, ale nigdy w postaci surówki 😉

  7. pięknie i pysznie!

    zapraszam do siebie 🙂 http://www.make-life-green.blogspot.com

  8. villemo napisał: Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam i pochłonęłam. No po prostu pycha! Coś czuję, że te placuszki często będą się pojawiać na moim stole 😉

  9. Bardzo się cieszę! Ale to fakt – wciągają! 🙂

  10. villemo napisał: Odpowiedz

    Nie to żebym trzeci dzień się nimi żywiła … 😀 Nawet mąż podjada … 😀

  11. No to rewelacja, super! Sprawia mi to ogromną radość 😀

  12. agnieszka napisał: Odpowiedz

    Placuszki wspaniale 😊moj tymianek z ogrodka nie wygladal zbyt ciekawie po przymrozkach wiec dalam oregano I bylo super 😊

Dodaj komentarz