Pieczony łosoś teriyaki z salsą mango i cytrynowo-bazyliowym ryżem

Co powiecie na taki obiad? Mimo swojej skomplikowanej nazwy danie to jest bajecznie proste w przygotowaniu. Swoją prostotą, sposobem podania oraz niezwykłym połączeniem smaków zaskoczy wszystkich, których uraczycie. Jutro piątek, więc może to idealna okazja, by przygotować rybkę z tego przepisu? Jeśli nie jutro, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później 🙂

Przepis na 4-6 porcji.
Składniki na łososia teriyaki:
– 600g łososia
– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu
– sok z 1 limonki
– 1 łyżka startego imbiru
– 1 duży ząbek czosnku
– 1/2 chili
Składniki na cytrynowo-bazyliowy ryż:
– 200g ryżu
– 1 łyżka oliwy
– skórka z 1 cytryny
– garść listków bazylii
Dodatkowo: meksykańska salsa mango chili, sezam do posypania

ŁOSOŚ: W dużej misce lub plastikowym pojemniku umieszczamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, wodę, syrop z agawy, sok z limonki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy. Łososia kroimy na podłużne porcje i skórą do góry umieszczamy w misce lub pojemniku z sosem. Odstawiamy na godzinę. Przed końcem czasu zabieramy się za przygotowanie ryżu. Łososia układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i pieczemy 17 minut w 230 stopniach. Tuż przed nałożeniem na talerz każdy kawałek polewamy sosem z dna i posypujemy sezamem.
RYŻ: Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda stanie się przeźroczysta. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 1 łyżką oliwy i małą łyżeczką soli. Na gotującą się wodę wrzucamy ryż, mieszamy żeby nie przykleił się do dna garnka i czekamy do zagotowania. Dopiero zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 8 minut. Ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 8 minut. Przesypujemy do miski i łączymy go ze skórką cytrynową i posiekaną bazylią.
Na talerzach układamy ryż, na nim porcję łososia i na końcu układamy salsę mango-chili.
Smacznego!

Dodaj komentarz