Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta z grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików.

Składniki na kapustę z grzybami:
– 800g kapusty kiszonej
– 50g suszonych grzybów
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 35g masła
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 350-400g mąki pszennej 650
– 250ml mleka, ciepłego
– 100g masła, miękkiego
– 3 żółtka, o temp. pokojowej
– 35g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
– 1 żółtko
– 1 łyżka mleka
– sezam

KAPUSTA Z GRZYBAMI: Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę drobno siekamy. W garnku, grzyby wraz z cebulką dusimy na maśle przez 3 minuty. Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciskamy i siekamy. Następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajmy startą marchewkę, sól, pieprz i cukier, mieszamy i gotujemy 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
CIASTO DROŻDŻOWE: W miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie piana. W międzyczasie przesiewamy mąkę do większej miski, dodajmy sól. Wlewamy spieniony rozczyn z drożdży i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub za pomocą mieszadła miksera. Dodajmy stopniowo żółtka, cały czas mieszając lub miksując, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Wyrabiamy je jeszcze przez około 3 minuty (ręką lub hakiem miksera). Stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Jeżeli będzie się kleiło – dosypujemy stopniowo mąki, ciągle wyrabiając, do momentu jak przestanie się kleić. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
PASZTECIKI: Ciasto wyjmujemy na stolnicę, chwilę wygniatamy i formujemy kulę. Podsypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Dzielimy go na 3-4 części (paski o szerokości około 8-9 cm). Wzdłuż dłuższego boku paska, z brzegu (nie na środku) układamy kapustę z grzybami i zwijamy w długi rulonik z ciasta (zwijamy od dłuższego boku, od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy w dłoniach roladki, układając je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Ostrym nożem kroimy ruloniki na około 4 – 5 cm kawałki. Żółtko łączymy z łyżką mleka i taką mieszanką smarujemy każdy pasztecik, a na koniec posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut i w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy przez około 25 minut do czasu, aż się zrumienią.
* Ja piekłam na dwa razy.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
KAPUSTA
1. Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, zachowując oddzielnie wywar i grzyby.
2. Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciskamy i odstawiamy.
3. Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
4. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Dodajemy wcześniej namoczone grzyby, rozdrabniamy 3 s/obr. 4. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
5. Dodajemy masło, dusimy bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. 1.
6. Dodajemy kapustę, rozdrabniamy przy pomocy kopystki 6 s/obr. 4.5. Dodajemy wodę pozostałą z namaczania grzybów, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nakładamy koszyczek, gotujemy 20 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1.5.
7. Dodajemy wcześniej rozdrobnioną marchewkę, sól, pieprz i cukier, całość przemieszamy kopystką, gotujemy 10 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 1.5.
CIASTO DROŻDŻOWE:
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże oraz 2 czubate łyżki mąki podgrzewamy 2 min/37°C/obr. 2.
Pozostawiamy w misie na 15 minut.
2. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy 15 min/interwał. W międzyczasie dodajmy stopniowo żółtka, a następnie dodajemy miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Jeżeli będzie się kleiło – dosypujemy stopniowo mąki, przedłużając wyrabianie, do momentu jak przestanie się kleić. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
PASZTECIKI: wg przepisu powyżej.
Smacznego!


Komentarzy: 3

  1. jak ja lubię barszcz z pasztecikiem!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Cudowne paszteciki, będą pięknie wyglądać na świątecznym stole 🙂

  3. Pyszny akcent na świątecznym stole!

Dodaj komentarz