Owsiane gofry bananowe

Mam wrażenie jakby to lato już uciekło gdzieś daleko. Jednego dnia jest piękna, letnia pogoda, a następnego już szary, deszczowy, listopadowy dzień. Nie przepadam za tak gwałtownymi zmianami pogody, stanowczo wolę takie powolne przejścia z jednej pory roku w drugą. Mimo wszystko u mnie w głowie ciągle lato, dlatego mam dla Was przepis na wspaniałe, owsiane gofry bananowe. Czy znajdzie się ktoś kto nie lubi gofrów? Chyba nie! Przepis na 6 porcji (12 gofrów widocznych na zdjęciu, lub 6 dużych). Jedna porcja to około 225kcal, B: 9,9g, T: 5,1g, W: 36,8g.

Składniki:
– 375ml mleka
– 220g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
– 2 banany
– 2 jajka
– 1 łyżka odżywki białkowej o smaku waniliowym (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat migdałowy
Dodatkowo: skyr waniliowy, gorzka czekolada, owoce i mięta

Płatki mielimy na mąkę, a banany rozgniatamy widelcem. Łączymy wszystko miksując z mlekiem, jajkami, odżywką i proszkiem do pieczenia na jednolitą, gładką masę. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7-8 minut, aż gofry się zarumienią i nabiorą chrupkości. Podajemy ze skyrem, czekoladą i ulubionymi owocami.
Smacznego!

Dodaj komentarz