Owsiane brownie z orzechami włoskimi FIT


Coś ostatnio wzięło mnie na czekoladowe ciasta… Chwile temu wstawiłam przepis na ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake, a dziś stawiam na zdrowe brownie. Jeżeli lubicie zdrowe słodycze to koniecznie musicie wypróbować owsiane brownie! Przepis jest prosty w wykonaniu, a smak zachwyci każdego czekoladoholika! Nie zwlekajcie, bo będziecie żałować 🙂
Przepis na ok. 12 kawałków, jeden zawiera: 196 kcal, B: 4g, T: 12,5g, W: 17g.

Składniki na formę 20 x 25:
– 300g jogurtu naturalnego
– 140g mąki owsianej (np. bezglutenowej)
– 150g gorzkiej czekolady
– 40g oleju kokosowego
– 30g erytrolu (lub innego cukru)
– 2 banany
– 1 garść orzechów włoskich, posiekanych na kawałki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji: 2 garści połówek orzechów włoskich

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W rondelku, w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę połamaną na kawałki wraz z olejem kokosowym, studzimy. W misie blendera umieszczamy jogurt wraz z bananem i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia i miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy roztopioną czekoladę z olejem, mieszamy do momentu aż masa stanie się jednorodna. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia przelewamy gotową masę, na wierzch wykładamy połówki orzechów włoskich i pieczemy przez 30-40 minut (zależy czy chcecie, by ciasto było bardziej lub mniej wilgotne).
Smacznego!

 

1 Komentarz

  1. Bardzo fajna propozycja 🙂 Na duży plus zasługuje brak cukru i dodatek orzechów włoskich – orzechów najbogatszych w kwasy omega-3!

Dodaj komentarz