Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym


Dziś miałam okazję zawitać na SLOW FEST SOPOT, co moim zdaniem jest fenomenalnym pomysłem na imprezę. Kupując bilet za 25zł dostajemy 5 bonów wartych 5zł na wypróbowanie specjałów pobliskich restauracji, kawiarni i innych rodzajów knajp. Na sopockim molo rozstawionych było ogrom stanowisk z różnymi smakołykami na słodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim zainteresowanym gorąco polecam tę imprezę, dziś i jutro trwa od 11 do 19. Naprawdę warto!

Dla wszystkich plackowych potworów, plackożerców, placko-łasuchów itd. proponuję kolejny, ciekawy przepis na placki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji.

Składniki na placki:
– 220g mąki orkiszowej
– 125g sera mascarpone
– 125ml mleka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
– 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) 
– 2 banany 

*jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany na mus, a będzie równie pyszne!

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek. W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej struktury. Po usmażeniu układamy na talerzu i polewamy sosem. U mnie z wiórkami kokosowymi i chipsami bananowymi.
Smacznego!

 MJ.

 

Komentarzy: 7

  1. Maria napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuchy,ale takich z marcaspone jeszcze nie jadlam. Musze koniecznie je zrobic:-).

  2. coś pysznego!

  3. Serdecznie polecam! 🙂

  4. Mam pytanko 🙂 Mogę zastąpić mąkę orkiszową mąką pełnoziarnistą? 🙂

  5. Oczywiście! Każda mąka się sprawdzi, ewentualnie, jeśli zobaczysz, że podczas smażenia placki rozpadają się albo ciężko odwrócić je na drugą stronę dosyp jej więcej do ciasta. Aczkolwiek wątpię by taka sytuacja miała miejsce! 🙂

  6. Anonim napisał: Odpowiedz

    A czym można by zastąpić ta ‚śmietankę kokosowa’?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Kremówką lub w lżejszej wersji po prostu gęstym jogurtem 🙂

Dodaj komentarz