Po raz kolejny zapraszam Was na pyszny i zdrowy deser. Niezwykle smaczne, proste w wykonaniu crumble, które świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Na moim blogu znajdziecie już przepisy na podobne desery w wersji ze śliwką oraz nektarynkami i płatkami owsianymi. Wszystkie są równie wyborne i różne na swój sposób, stąd musisz spróbować ich wszystkich! Na co czekasz? Do roboty! 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 4 nektarynki
– 1 banan
– 60g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 50g mielonych orzechów włoskich
– 3 łyżki wody
– 1,5 łyżki zimnego masła/oleju kokosowego
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
*opcjonalnie: jogurt, nektarynki, orzechy pekan
W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru, sok z cytryny i wodę. Nektarynki i banana kroimy w kosteczkę, umieszczamy w misce z mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, obtaczając owoce mieszanką z mąką. Owoce przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej miseczce mieszamy mąkę owsianą, orzechy włoskie, wiórki, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodajemy rozdrobnione zimne masło/olej kokosowy i ucieramy palcami, aż składniki zaczną się łączyć. Układamy na owocach. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż wierzch kruszonki ładnie się przyrumieni. Dekorujemy łyżką jogurtu, plasterkami nektarynki i orzechami pekan.
Smacznego!
Pychota. Swoimi przepisami bezbłędnie trafiasz w moje smaki 🙂
Przyjemnie i zdrowo 🙂
Ubóstwiam owoce pod kruszonką! Oj zjadłabym 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo mnie kuszą te nektarynkowe smaki.
Twoje dania są naprawdę piękne.
Fajna sprawa, pyszny przepis i piękne zdjęcia.
Pozdrowionka 🙂
Muszę w końcu zrobić takie zapiekane owoce 🙂