Jaglane Kinder Country w słoiczku


Od dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez użycia mleka w proszku, tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Deser powala na kolana, a smakiem dorównuje znanemu batonikowi. Spróbujcie!

Składniki na 4-5 porcji:
– 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
– 100g kaszy jaglanej (1 woreczek)
– 100ml wody
– 40g orkiszu ekspandowanego (lub innego zboża) + do dekoracji
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 laska wanilii

Polewa:
– 50g gorzkiej czekolady
– 60-70ml mleka (krowiego, sojowego)

Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mleczkiem kokosowym, ksylitolem, wydrążonymi ziarenkami laski wanilii i wydrążoną laską. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Wydrążoną laskę wyrzucamy, a kaszę studzimy. Czekoladę roztapiamy w mleku, w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Kaszę umieszczamy w misie blendera, dolewamy wody i miksujemy na gładko. Do uzyskanej masy dodajemy orkisz i delikatnie mieszamy do połączenia się składników, przekładamy do słoiczków. Dekorujemy roztopioną czekoladą i ziarnami orkiszu.
Smacznego!


Inspiracja z bloga: www.blendman.pl

Komentarzy: 19

  1. Natalie napisał: Odpowiedz

    Już mam ślinotok <3 Spełnienie moich wegańskich marzeń 😀

  2. Ania napisał: Odpowiedz

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Chętnie bym zjadła pomimo późnej pory 🙂

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Może to dziwne ale nigdy nie jadłam Kinder Country. Nie mam bladego pojęcia jak smakuje ten batonik – deserków również nigdy nie jadłam. Twoja wersja wyglada bardzo smacznie 😉

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    Tak! Zdecydowanie mam ochotę na taki wspaniały deser.
    Zdrowy i na pewno smakują pysznie.
    Piszę się na porcyjkę z dokładką 🙂
    Pozdrawiam! 🙂
    PS: Mój chłopak koło mnie siedzi i też by się skusił, więc nie mam wyboru – zrobię pewnie jeszcze dziś 😀

  5. Ania_S napisał: Odpowiedz

    Też bardzo lubiłam kinder country i nadal lubię, choć dużo mniej niż kiedyś.
    A Twój deser wygląda przepysznie i chyba zrobię jutro podobny na kolację 🙂

  6. Marzena napisał: Odpowiedz

    Mniam jakie pyszności 🙂

  7. Blendman napisał: Odpowiedz

    O widzę, że niemal identyczne jak u mnie 🙂 Wygląda super. Smacznego 😉

  8. Anonim napisał: Odpowiedz

    To składniki na 2 deserki?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Jak napisałam w poście, z przepisu wychodzi 4-5 deserków.

  9. OMG ! Twoje zdjęcia idealnie obrazują czym jest pornfood! Istny obłęd!

  10. Nawet osoby, które twierdzą że zdrowe jedzenie nigdy nie jest smaczne, nie oparłyby się takiemu deserowi:)

  11. Moje dzieci uwielbiają Kinder Country. Kiedyś udało mi się zrobić ciasto w tym stylu ale takiego deseru jeszcze nie przygotowywałam. Chyba się skuszę bo wygląda wyśmienicie 🙂

  12. Jud napisał: Odpowiedz

    Wow, prawdziwy foodporn 😀 Super wygląda, narobiłaś mi smaka 😉

  13. Cudowne zdjęcia, aż ślinka leci na sam widok. Uwielbiam słodycze, przerobione na wersje domowe i zdrowsze od tradycyjnych <3

  14. pycha! 🙂 chętnie bym zjadła 🙂

  15. Wiktoria napisał: Odpowiedz

    Deser wygląda obłędnie. Gdybym nie zobaczyła jakich składników użyłaś nie powiedziałabym, że to dietetyczny deser.

  16. Bardzo apetycznie wygląda. Na pewno smakuje jeszcze lepiej 🙂

  17. Julia napisał: Odpowiedz

    Pycha! Świetnie wygląda.

  18. Ola napisał: Odpowiedz

    Zdrowo i pysznie!

Dodaj komentarz