Domowy budyń z wanilią

Rok akademicki już się zaczął, więc niestety nie będę już tak często raczyć Was moimi przepisami. Jednakże, w każdej wolnej chwili będę starała się coś publikować – zawsze jest to jakieś oderwanie od rzeczywistości :). Dzisiaj znów coś na słodko – domowy budyń kokosowy. Delikatny, rozpływający się w ustach i niesamowicie prosty! Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji wykonać domowej wersji budyniu – koniecznie spróbujcie! Nie jest to trudne, więc po co korzystać z kupnych budyniów z torebki?

Składniki na 6-8 porcji:
– 1l mleka
– 50g ksylitolu
– 40g mąki orkiszowej/owsianej/pszennej
– 40g mąki ziemniaczanej
– laska wanilii
– 2 żółtka
*opcjonalnie: 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto

Odlewamy 350ml mleka i dokładnie mieszamy je z mąkami, ksylitolem, laską wanilii, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy. Resztę mleka zagotowujemy z wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii i laską (aż zacznie kipieć). Następnie wyciągamy laskę i wlewamy do gorącego mleka mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowujemy, co chwilę mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawiamy z ognia, przelewamy do miseczek. Możemy przykryć każdą z nich folią spożywczą by nie zrobił się kożuch. Podajemy np. z herbatnikami pełnoziarnistymi.
Smacznego!



Komentarzy: 7

  1. Megly napisał: Odpowiedz

    Wydaje się mi, że bardzo by się mi spodobał w smaku.
    Nie ukrywam, że uwielbiam wanilię.
    Kuszący smak.
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam domowego budyniu 🙂 Wygląda bosko!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Fajnie, że wraca „moda” na domowe budynie a nie te z torebki 😉

  4. domowy budyń od razu wywołuje u mnie wspomnienia z dzieciństwa 🙂

  5. To takie łatwe, a ja jeszcze nigdy nie robiłam budyniu od zera

  6. Ania_S napisał: Odpowiedz

    Ale ma cudowną konsystencję i smak zapewne też. Uwielbiam dodatek wanilii w budyniach :))

  7. Weronika napisał: Odpowiedz

    Zakochałam się w tym przepisie <3 Koniecznie muszę to zrobić, bo uwielbiam budyń, zwłaszcza w jesienne wieczory. 🙂

Dodaj komentarz