Domowe FIT burgery z indyka


Z racji tego, że na moim blogu publikowane były przepisy na domowy i zdrowy fast-food, stwierdziłam, że musi pojawić się taka kategoria! Przepisy znajdujące się w tej kategorii znajdziecie w rubryce „DANIA”. Dzisiaj kolejny przepis z tej serii. Pora na domowy, pyszny i zdrowy FIT burger z indyka. Były już wersje rybne i wegańskie (warzywne), więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! 🙂

Składniki na 4 burgery:
– 500g mięsa mielonego z indyka
– 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba
– mleko lub woda do namoczenia
– 1 cebula
– 1 jajko
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– 4 bułki (u mnie maślane)
– jajko sadzone usmażone w plastrze papryki
– 4 liście sałaty rzymskiej
– 8 plasterków ogórka kiszonego
– 4 plastry szynki parmeńskiej
– 4 plastry sera
– kiełki lucerny
– sos czosnkowy (jogurt + majonez + ząbek czosnku + sól, pieprz) lub ketchup

Ogórki kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos czosnkowy: niepełną łyżkę majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze mieszamy, następnie formujemy 4 kotlety i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone, na koniec na każdy kotlet kładziemy po plasterku sera i smażymy pod przykryciem do momentu, aż się roztopi. Bułki kroimy na pół, lekko zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni, aż będą ciepłe i delikatnie chrupiące. Paprykę kroimy w poprzek i każdy plaster kładziemy na natłuszczonej masłem patelni, wbijając do środka jajko. Smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Szynkę parmeńską możemy podsmażyć na suchej patelni lub pozostawić surową. Bułkę smarujemy od środka sosem, i od dołu układamy po kolei: sałatę, mięso z serem, szynkę, paprykę z jajkiem, 2 plasterki ogórka, łyżeczkę sosu i kiełki. Przykrywamy górną częścią bułki, lekko dociskamy i wbijamy wykałaczkę z oliwką.
Smacznego!

Komentarzy: 13

  1. Aż pachnie z daleka! Bardzo smacznie wygląda!

  2. Rebel napisał: Odpowiedz

    Wcale nie wygląda fit… i to mi się podoba! 😀

  3. Lonna napisał: Odpowiedz

    Wygląda fantastycznie! Domowe burgery są najlepsze 😀

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    Skutecznie mnie zachęciłaś.
    Naprawdę świetne burgery!
    Trzeba koniecznie przepis wypróbować 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  5. wspaniały:)

  6. Malwina napisał: Odpowiedz

    Ale wypasione te burgery. Wyglądają fantastycznie 🙂

  7. ervisha napisał: Odpowiedz

    Na pewno smakuje lepiej od gotowców – nie ma co porównywać 😉

  8. Bardzo apetycznie się prezentuje. Fajny pomysł z wykorzystanie maślanych bułek. Pycha

  9. Ania_S napisał: Odpowiedz

    Zjadłabym taką bułkę wypchaną warzywami – wygląda bardzo bogato 🙂

  10. alex napisał: Odpowiedz

    Trafiłam dziś na tego bloga całkiem przypadkiem.Wypróbowałam przepis na pizze na spodzie z kalafiora.Bardzo dobra. Będę tu częściej zaglądała 🙂

  11. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Boże od samego patrzenia ślinka cieknie:)

  12. burgery na wypasie 🙂 nie ma to jak domowe w zdrowszej wersji 🙂

  13. Wygląda lepiej niż z prawdziwej burgerowni 😉

Dodaj komentarz