Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym

Dzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt. mój mężczyzna ma wolne), a ja nie mam zjazdu na uczelni. Planujemy więc, spędzić miło i aktywnie ten wspaniały dzień, przy okazji wpadając na kolejną edycję Smakuj Trójmiasto. Uwielbiam takie imprezy, dzięki nim można skosztować nietypowych dań, poznać nowe smaki oraz odkryć wspaniałe miejsca w Trójmieście, o których nie miało się wcześniej pojęcia. Ponadto podczas ostatniej edycji można było zakupić jadalne kwiaty, jak i tradycyjne miody z dodatkami róży, malin, czy pomarańczy.. Mniam!

Sos czosnkowy: 
– 100 ml gęstego jogurtu
– 1 łyżka majonezu
– 1 ząbek czosnku
– kilka kropel soku z cytryny
– sól, pieprz 

Jogurt mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy i wstawiamy do lodówki, by smaki się przeszły.

Składniki na ok. 6-8 burgerów:
– 2 puszki ciecierzycy (lub 200g suchej namoczonej przez noc i ugotowanej przez ok. 50 min)
3 marchewki
– 100g płatków owsianych
1/2 papryki 
– 20g płatków drożdżowych
– 1 łyżka ketchupu
– 1 łyżka tahini
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka majeranku
– 1/2 łyżeczki musztardy
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz

Dodatki: 
– 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem)
– ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek – rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i miksujemy na gładką masę. Dorzucamy płatki owsiane i dalej miksujemy, aż do połączenia składników. Otrzymaną masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (dzięki temu, łatwiej będzie nam formować burgery). Rękoma, bądź przy użyciu prasy do burgerów formujemy kotlety. Smażymy na patelni przy użyciu niewielkiej ilości oleju po ok. 8 minut z każdej strony, aż lekko się przyrumienią, bądź pieczemy je 20 minut (po 10 minutach przewracamy je na drugą stronę) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy w ciepłej i chrupiącej bułce z ulubionymi dodatkami i sosem.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 5

  1. Prezentuje się bosko 😀

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wygląda mega! Uwielbiam takie burgery 🙂

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Domowy burger THE BEST 🙂

  4. Iwona napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam takie strączkowe burgery 🙂
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

  5. Monica napisał: Odpowiedz

    No to już wiem jakie będą kolejne burgery, z ciecierzycą! Superowe!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz