Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kokosem bez mąki

ciasto-marchewkowo-kokosowe
Ostatnio nie było u mnie na blogu przepisu na ciasto.. tak więc, czas na coś słodkiego, a zarazem pysznego! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis na ciasto marchewkowe, lecz tym razem bez mąki i z dodatkiem kokosa. Ciasto jest pyszne, mocno marchewkowe i oczywiście zdrowe! Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania go z pysznym kremem cynamonowym.

Składniki na ciasto:
– ok. 200g marchewki (2 spore sztuki)
– 90g wiórków kokosowych
– 60g orzechów pekan
– 50g orzechów włoskich
– 3 jajka
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2-4 łyżki miodu/syropu klonowego
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli

Składniki na polewę:
– 50g wiórków kokosowych
– 30g masła/oleju kokosowego
– 1-2 łyżeczki miodu/syropu klonowego

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Wiórki mielimy z orzechami włoskimi na mąkę. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i miód, mieszamy, by otrzymać gładką masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych na kawałki pekanów. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Wiórki mielimy na krem (masło kokosowe), dodajemy roztopione masło/olej kokosowy i miód. Ciasto studzimy, nakładamy na wierzch polewę i resztę pekanów (całych lub posiekanych na kawałki).
Smacznego!

ciasto-marchewkowo-kokosowe2

ciasto-marchewkowo-kokosowe4

ciasto-marchewkowo-kokosowe3

Komentarzy: 25

  1. Ciasto bez mąki brzmi bardzo ciekawie, wygląda pysznie:)

  2. gin napisał: Odpowiedz

    Ma obłędnie smakowity kolor 🙂

  3. Jaglusia napisał: Odpowiedz

    Bardzo fajnie wygląda to ciasto. Jak bez mąki pszennej to robię!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Cudo! Uwielbiam marchewkowe ciasto 🙂

  5. Ma w sobie wszystko co lubimy więc na pewno jest przepyszne 🙂

  6. Megly napisał: Odpowiedz

    Ale to cudownie wygląda. Wszystko, co kokosowe uwielbiam. Za to ciasto bym się zabrała choćby od zaraz. Jest wspaniale udekorowane. Naprawdę podziwiam kunszt 🙂
    Właśnie czegoś takiego teraz potrzebuję dla relaksu i małego deserku.
    Pozdrawiam. 🙂

  7. ciasto marchewkowe jest przepyszne, Twoje wygląda obłędnie!

  8. Dominika napisał: Odpowiedz

    czy słodzidłem może być ksylitol?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Oczywiście 🙂

  9. Jud napisał: Odpowiedz

    Ciasto idealne! Koniecznie muszę spróbować 🙂

  10. No zaszalałaś kochana 🙂 i namówiłaś mnie! Wygląda przecudnie <3

  11. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Ja uwielbiam Twoje przepisy!:)

  12. Kasia napisał: Odpowiedz

    Czy moge zastapic wiorki,maka kokosowa?

  13. Kasia napisał: Odpowiedz

    Czy moge zastapic wiorki kokosowe na make kokosowa :-)?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Mąka kokosowa to niestety nie to samo co zmielone wiórki kokosowe. Wiórki kokosowe, żeby stać się mąką, muszą zostać poddane procesowi odtłuszczania i wysuszania, więc niestety raczej mąka nie sprawdzi się tutaj jako zamiennik 🙁

  14. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Fajny przepis, ale musiałabym go trochę zmodyfikować na własne potrzeby ze względu na kokos (mam uczulenie), ale połączenie marchewki z orzechami i cynamonem brzmi ciekawie.

  15. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Wiesz jak zachęcić do zjedzenia kawałka ciasta kiedy od kilku miesięcy nie ma sie na nie ochoty ;P

  16. Kamila napisał: Odpowiedz

    Czy polewa ma wyjść taka dość krucha? Bardziej w formie stałej niż ciekłej?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Im bardziej zmielisz/zmiksujesz wiórki kokosowe, tym bardziej będzie płynna. Wiórki kokosowe zachowują się podobnie do orzechów, kiedy robimy z nich masło orzechowe :). Wszystko również zależy od mocy naszego miksera. Moja polewa miała konsystencję niegładkiego masła, a takiego w wersji crunchy 🙂

  17. Natalia napisał: Odpowiedz

    czy można dać coś zamiast masła orzechowego? bądź w ogóle bez niego zrobić?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Można użyć zwykłego masła 🙂

  18. Marlena napisał: Odpowiedz

    Czy zamiast orzechów pekan mogę dać więcej włoskich?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Oczywiście 🙂

      1. Natalia napisał: Odpowiedz

        zrobiłam wczoraj! wyszło przepyszne 🙂 zaraz robię kolejne 🙂

  19. Monika napisał: Odpowiedz

    robiłam już kilka razy to ciacho i jest przepyszne…jako słodzidło użyłam cukier kokosowy(2 łyżki):)

Dodaj komentarz