• Ciasta
  • Szybki torcik kakaowy z bananami i kremem z masła orzechowego

    W związku z moimi wczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny […]

  • Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]

  • Desery
  • Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem

    Ostatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru […]

  • Ciasta
  • Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu

    Długo zastanawiałam się nad tym, czy to jeszcze ciasto, czy już zapiekanka z komosy ryżowej? Postanowiłam, że zostanę przy cieście, ale Wy nazywajcie to jak chcecie. 🙂 Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste i w dodatku nie potrzebujemy żadnej mąki, żadnego tłuszczu (oprócz tego, którego użyjemy to natłuszczenia formy) i żadnego cukru – zamiast niego […]

  • Ciasta
  • Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem

    Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym przepisem z jego wykorzystaniem. Początkowo miałam zrobić standardowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ale to byłaby nuda! Postanowiłam więc, że masę rozwałkuję, posmaruję dżemem i posypię rabarbarem pokrojonym […]

  • Tarty na słodko
  • Owsiana tarta ze skyrem i borówkami

    Dzisiaj jest chyba jeszcze cieplej niż wczorajszego dnia! Co robicie w taką pogodę? Ja dzisiaj wybrałam się na spacer Sopot-Gdańsk-Sopot z mrożoną kawą w ręku, by móc rozkoszować się promieniami letniego słońca. Żałuję jednak, że nie miałam na sobie bikini, bo miałam ogromną chęć dodatkowo schłodzić się w morzu. A czy spełniliście dziś swój obywatelski […]

  • Ciasta
  • Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałową kruszonką FIT

    Ależ dziś gorąco, aż nie chce się siedzieć w kuchni! Jednak parę dni temu zmajstrowałam takie oto pyszne ciasto drożdżowe. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na erytrolu i z mniejszą ilością masła. Drożdżowe uwielbiamy całą rodzinką, dlatego dość często pojawiają się na naszym stole. W tych ciastach świetne jest to, że możemy dodać wszelkie ulubione owoce, […]

  • Ciasta
  • Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT

    Powiem Wam, że kiedy przyrządzałam to ciasto po raz pierwszy, nie zdawałam sobie sprawy, że wyjdzie aż tak pyszne! Tak dobrego ucieranego ciasta nie jadłam już dawno. Dlatego nie zwlekajcie zbyt długo i koniecznie zabierajcie się do roboty. Kilka podstawowych składników łączymy ze sobą w parę chwil, dodajemy cudowne borówki (lub inne ulubione owoce) i […]

  • Ciasta
  • Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT

    Wydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na ciasto. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Banalny spód, który nie wymaga chłodzenia, a którego wałkowanie […]