Chipsy z liści jarmużu FIT


Dzisiaj pomysł na zdrową przekąskę jako alternatywę dla chipsów, nachosów, paluszków – tym razem z jarmużu. Chipsy z jarmużu świetnie sprawdzają się na imprezach, prawie tak samo dobrze jak domowy popcorn :). Jeżeli dobrze je przygotujemy to będą tak delikatne, że same będą rozpływać się na języku. Są nietypowe, niepowtarzalne w smaku i niestety szybko znikają z miseczki. Absolutny MUST TRY. Do dzieła!

Składniki:
– 100-150g liści jarmużu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki ulubionych przypraw np. papryka słodka + ostra
– szczypta soli

Liście myjemy i dokładnie osuszamy. Dokładnie mieszamy liście w przygotowanej przez nas „marynacie” z oliwy i przypraw. Równomiernie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 15 minut. Tak naprawdę, sami musicie sprawdzać kiedy liście będą nadal zielone i idealnie kruche, tak by same rozpływały się na języku, a nie były spalone.
Smacznego!

 

Dodaj komentarz