Burgery z indyka i cukinii z sałatką z kaszy jaglanej

Jestem załamana tym co dzieje się teraz w Polsce… kolejne kroki jakie podejmuje rząd są poniżej jakiejkolwiek krytyki, są po prostu nieludzkie. To zwykłe zwyrodnialstwo i szczególne okrucieństwo. Przyłączam się do ogólnopolskiego strajku kobiet i mam zamiar głośno mówić NIE! To bezprecedensowy atak na prawa kobiet, prawa rodzin, prawo wolności na który nie wolno nam się zgadzać. Do boju, walczmy o swoje prawa!

Mimo tak chorej sytuacji w naszym kraju, pragnę zaprosić Was na wypróbowanie wspaniałego przepisu na burgery z indyka. Burgery bez bułki, a w towarzystwie pysznej sałatki z kaszy jaglanej z fetą i pomidorami. Przepis na 8 burgerów, czyli ok. 4 porcje (po 2 burgery każda), jedna to ok. 332kcal, B: 26,4g, T: 12,4g, W: 28,2g.

Składniki na burgery:
– 400g mięsa mielonego z piersi indyka
– 1 mniejsza cukinia
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego
Składniki na sałatkę:
– 100g kaszy jaglanej
– 2 pomidory
– 30g sera feta
– 1 łyżka oliwy
– sok z cytryny
– listki mięty

SAŁATKA: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę. W misce umieszczamy ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory, pokruszoną fetę, oliwę oraz sok z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z listkami mięty.
BURGERY: Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, odsączamy. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy do zeszklenia na 1 łyżce oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i kmin, podsmażamy przez chwilę, by zioła się nie przypaliły. Cukinię dorzucamy na patelnię, smażymy 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. W misce umieszczamy mięso, przestudzoną zawartość patelni, posiekaną natkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi i formujemy 8 burgerów. Burgery smażymy na 1 łyżce oliwy po 3-5 minut na każdej ze stron. Podajemy z sałatką.
Smacznego!

Dodaj komentarz