Błyskawiczna zupa krem z ziemniaka z wędzonym łososiem i koperkiem


Bardzo często gdy wracam z pracy marzę o tym, by zjeść coś ciepłego, czego przygotowanie zajmuje chwilę. Niestety nie zawsze mam możliwość przygotowania sobie jedzenia na wynos, nad czym ubolewam. Dlatego z przyjemnością szukam inspiracji, tworzę i upraszczam przepisy na smaczne dania, które będą szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie będą pełne smaku. Efekty tej pracy znajdziecie na blogu w zakładce „Dania > szybki obiad”. A dziś mam dla Was przepis na rewelacyjną zupę! Pewnie po zerknięciu na składniki pomyślicie ‚to nie może się udać’, ale zaufajcie mi, zupa wychodzi genialna w smaku i jest po prostu BOSKA. Niby tylko 50g wędzonego łososia… lecz tyle wystarczy, by cała zupa przeszła jego smakiem i aromatem. Spróbujcie! 🙂
Przy podziale na 3 porcje, jedna to około 276kcal, B: 12,2g, W: 20,3g, T: 16,1g.

Składniki na 3-4 porcje:
– 500ml mleka 1,5%
– 200g śmietany 18%
– 1 duży ziemniak
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego lub 1 kostka rosołowa BIO
– 2 łyżki koperku, posiekanego
– 50g wędzonego łososia

Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy, aż będzie miękki. W garnku umieszczamy mleko, śmietanę, ugotowanego ziemniaka, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu lub kostkę rosołową i gotujemy około 9 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie do zupy dodajemy pokrojonego na kawałki łososia i za pomocą blendera ręcznego „żyrafy” rozdrabniamy ziemniaka i rybę. Następnie dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze minutę, mieszając.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego i ziemniaka, rozdrabniamy 5 s/obr. 6, następnie gotujemy 8 min/100°C/obr. 2.
2. Dodajemy wędzonego łososia i koperek, gotujemy 2 min/100°C/obr. 4.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Lola napisał: Odpowiedz

    wygląda bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz