Bezglutenowy sernik z bezową pianką LIGHT

sernik-rosa2

Mój mężczyzna przywitał mnie pysznym śniadankiem z bukietem róż, czy można lepiej rozpocząć dzień? Z okazji dzisiejszych, moich 22. urodzin, nie mogę wstawić przepisu na nic innego niż ciasto! Ciasto, które było pieczone tej nocy, delikatne, rozpływające się w ustach i odchudzone najbardziej, jak się tylko dało. Spód wykonany z mąk bezglutenowych, całość słodzona ksylitolem, a tłuszcz ograniczony do minimum. Jako ogromna wielbicielka serników, nie mogłam zrobić innego ciasta. Stąd zapraszam Was na kawałek mojego urodzinowego „tortu”. 🙂 Przepis na formę 40 x 24 cm (tym razem wykonany w tortownicy 21 cm i 3 kokilkach).

Składniki na spód:
– 60g mąki ryżowej
– 60g mąki kukurydzianej
– 60g zimnego masła
– 1 łyżka ksylitolu
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Do naczynia miksującego lub miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy do momentu ich połączenia. Ciasto przekładamy na formę, przykrywamy je folią spożywczą i za jej pomocą rozprowadzamy ciasto po dnie formy.

Składniki na masę serową:
– 1000g twarogu półtłustego
– 650ml mleka
– 5 żółtek (białka pozostawiamy na bezową piankę)
– 3 łyżki ksylitolu (lub więcej o ile wolimy słodsze ciasta)
– 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru lub 70g skrobi ziemniaczanej
– 50ml oleju
– szczypta soli

Białka dokładnie oddzielamy od żółtek (ani kropla żółtka nie może dostać się do białek!). Białka umieszczamy w czystej i suchej misce, a żółtka wkładamy do naczynia miksującego. Do naczynia dokładamy twaróg pokrojony na kawałki i resztę składników. Miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty, a powstałą masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia zabieramy się za przygotowanie bezowej pianki.

Składniki na bezową piankę:
– 5 białek
– 100g ksylitolu w pudrze (ksylitol rozdrobniony na cukier puder)
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka będące w suchej i czystej misce, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ok. 2 minuty, dopiero wtedy zaczynamy dodawać po łyżce ksylitolu (w kilkunastosekundowych odstępach) ciągle ubijając. Po dodaniu całego ksylitolu ubijamy jeszcze 1 minutę. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy kolejną minutę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pianę wykładamy na ciasto i pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach. (Pianka po upieczeniu powinna być lekko przyrumieniona, nie powinna być ciemnobrązowa, dlatego jeśli piekarnik grzeje zbyt mocno – zredukuj temperaturę). Odstawiamy do wystygnięcia na minimum 2 godziny. Dekorujemy np. czekoladą i chipsami z kokosa.
Smacznego!
sernik-rosa

sernik-rosa3

sernik-rosa5

Komentarzy: 13

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Bez przerwy zaskakujesz 😉

  2. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Matko jaki on cudowny!

  3. Cudowny ,bardzo apetyczny sernik.

  4. Megly napisał: Odpowiedz

    Odkąd pierwszy raz zjadłam taki sernik z pianką – po prostu oszołomił mnie jego bajeczny smak. W wersji light go co prawda jeszcze nie próbowałam, ale z chęcią bym zakosztowała tych pyszności – choćby kawałeczek! Dla dbających o linię – super opcja. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  5. Meg napisał: Odpowiedz

    Jestem pod wrażeniem masy serowej, która ma strukturę przypominają taki konkretny sernik, ale przy tym gładką i kremową 🙂 🙂

  6. Marzena napisał: Odpowiedz

    Jejku jak wspaniale wygląda, porywam przepis 🙂

  7. Natalie napisał: Odpowiedz

    Wow, ależ piękny 🙂

  8. och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

  9. Jest moc!

  10. Wow, ten sernik wygląda przepysznie! 😮

  11. Ale apetyczne zdjęcie! Taki sernik by mi na pewno smakował :).

  12. Weronika napisał: Odpowiedz

    <3 <3 <3

  13. Wszystkiego najlepszego!!! Obłędny 🙂

Dodaj komentarz