Bezglutenowe muffiny dyniowo-bananowe

muffinki-dyniowo-bananowe2
Czas na kolejny słodki wypiek z użyciem naszej wspaniałej dyni. Sezon w pełni, więc trzeba z niego korzystać! Kupując dynię, warto zrobić z niej purée, które jest podstawą wielu wyśmienitych dań. Zaczynając od hummusu, poprzez naleśniki, sosy i dania obiadowe, kończąc na placuszkach, babeczkach i ciastach. Mając już przygotowane purée z dyni, przyrządzenie wielu innych potraw zajmie nam już tylko chwilę. To jak, robimy muffinki? 🙂
Zapraszam Was również do wypróbowania: wilgotnego placka dyniowego przekładanego czekoladowym kremem daktylowym (wegańskiego), dyniowych muffinek ryżowym z masłem orzechowym i bakaliami oraz muffinek kokosowo-dyniowych z bananem.

Składniki na 16 muffinek:
– 400g purée z dyni Hokkaido*
– 120g mąki kukurydzianej
– 60g mąki ryżowej lub jaglanej
– 30ml oleju
– 1 banan
– 3 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczka kurkumy
– 1/3 łyżeczki cynamonu

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Wszystkie mokre składniki umieszczamy w jednej misce (purée, olej, rozgniecionego banana, jogurt i jajka) i porządnie mieszamy. Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mokrych składników, mieszamy, a pozostałą laskę wyrzucamy. W drugiej misce umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy) i mieszamy do całkowitego ich wymieszania. Zawartość pierwszej i drugiej miski łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Papierowe lub silikonowe foremki do muffinek wypełniamy ciastem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po ich ostygnięciu, możemy polać je gorzką czekoladą i ozdobić chipsem z banana.
Smacznego!

muffinki-dyniowo-bananowe

muffinki-dyniowo-bananowe3

muffinki-dyniowo-bananowe4

Komentarzy: 6

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Wyglądają naprawdę świetnie ! Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Muffiny bomba! A ta skapująca czekolada… Rozkosz dla zmysłu smaku, a przy okazji wzroku (że o innych zmysłach nie wspomnę). Co tu dużo mówić, jesteś Artystką Kulinarno-Cukierniczą przez wielkie A. A do tego to wszystko zdrowe, pyszne, bez białego cukru.
    Podziwiam i pozdrawiam 🙂

  3. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Świetne takie muffinki „_

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Dyniowe?! Biorę w ciemno 🙂

  5. agata napisał: Odpowiedz

    Ta czekolada… cudo!

  6. mlodakk napisał: Odpowiedz

    A aj wczoraj piekłam mufiny ale oczywiście wcale nie wyglądają pięknie jak Twoje. Jak je zobaczyłam oj zjadłabym ich pewnie sporo 😀

Dodaj komentarz