Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano

babeczki-z-kapusta

Chyba każdy z nas lubi babeczki. Częściej jednak jadamy babeczki na słodko, jednakże babeczki na słono smakują równie smacznie, a mogą stanowić świetną i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Możemy użyć czego tylko chcemy lub po prostu to, co znajdziemy we własnej lodówce. Poczynając od jajek, które mogą być tylko dodatkiem, a nawet bazą, która zlepi wszystkie składniki, przez różnego rodzaju sery i mięsa, a kończąc na ulubionych warzywach. Ograniczyć może nas jedynie wyobraźnia, no ewentualnie zawartość portfela.. 🙂 Jednakże, dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania babeczek z kiszoną kapustą i szynką serrano, brzmi trochę intrygująco, lecz smakuje wybornie!

Składniki na 16 babeczek:
– 120g jogurtu naturalnego
– 100g kapusty kiszonej
– 100g mąki orkiszowej/kukurydzianej
– 100g szynki serrano/szwarcwaldzkiej/jamón iberico/parmeńskiej
– 20g tartego parmezanu
– 20ml oleju
– 2 jajka
– 1 cebula
– 1/2 papryki
– 1/2 pęczki natki pietruszki
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– sól, pieprz

Szynkę rwiemy na drobne kawałki, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju szklimy cebulę i po chwili dodajemy szynkę, smażymy 2 minuty i odstawiamy. Kapustę kroimy dość drobno, paprykę kroimy w małe kawałki, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na muffiny lub do silikonowych foremek i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, pieczemy ok. 30 minut. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Smacznego!

babeczki-z-kapusta3

babeczki-z-kapusta2

babeczki-z-kapusta4

Komentarzy: 11

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Ciekawe i można zrobić w wersji wege 😉

  2. Lubię takie wytrawne wypieki, super pomysł 🙂

  3. z kiszoną kapustą jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł 🙂 znakomite na drugie śniadanie do pracy 🙂

  4. Brzmi na prawdę intrygująco, ale całkowicie wierzę, że smakują obłędnie 😉

  5. Kasia napisał: Odpowiedz

    Oj, jeżeli smakują tak jak wyglądają to wiem co piekę w najbliższym czasie!

  6. Megly napisał: Odpowiedz

    Zwykle myśląc „babeczki” mam na myśli jakieś słodkie rozkosze podniebienia. A tu proszę – takie miłe zaskoczenie. Porywam zatem jedną babeczkę, aby złamać swoje stereotypy na ich temat i rozkoszować się wytrawnymi smakami. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  7. Świetne! Na dodatek bardzo kreatywne podejście do babeczek 🙂

  8. Anonim napisał: Odpowiedz

    Foremki wypełniamy 3/4 czy na full ?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Wypełniałam na równi z wysokością foremek 🙂

  9. Justyna napisał: Odpowiedz

    Babeczki są rewelacyjne, polecam! 🙂 czekam na kolejne przepisy, dotąd wszystko ze stronki bardzo nam smakuje:)

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Dziękuję i bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz