Włoska zupa ze świeżych pomidorów

zupa-ze-swiezych-pomidorow

Dziś znów powracam do was z włoskim akcentem. Zupa ze świeżych pomidorów – pappa al pomodoro, jest niesamowicie smaczną, lekką niedrogą i prostą do przygotowania zupą. Mimo, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (kanapki z nimi nie zjem, a z sałatki zawsze wyrzucam), to wszelkie zupy, ketchupy, przeciery, passaty, koncentraty bardzo mi smakują. Tak było i w tym przypadku. Spróbujcie!

Składniki na 2-4 porcje:
– 1 kg pomidorów
320ml wywaru z warzyw LaSelva (lub 320ml wody + 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego)
– 50g startego parmezanu + do posypania (opcjonalnie)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 1 łyżka oleju/masła
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1/3 łyżeczki chili
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– makaron

Przygotowujemy bulion lub podgrzewamy wywar z warzyw. W sporym garnku roztapiamy masło/rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Wlewamy gorący bulion/wywar. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na ćwiartki, miąższ w kosteczkę i dodajemy do bulionu. Doprawiamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy startego parmezanu, wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę na krem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy posypaną startym parmezanem z bagietką.
Smacznego!

zupa-ze-swiezych-pomidorow2

zupa-ze-swiezych-pomidorow3

zupa-ze-swiezych-pomidorow4

Pora na pomidora!

 

 

5 Replies to “Włoska zupa ze świeżych pomidorów”

  1. Ale pysznie wygląda ta zupa, mniam 🙂

  2. Chodzi za mną taka charakterna pomidorowa! Sycąca, rozgrzewająca. Nie miałabym nic przeciwko takiemu obiadkowi dzisiaj 🙂 Solidna porcja zaspokoi nawet większy głód. Pozdrawiam ciepło! 🙂

  3. Intrygująca. Nigdy nie spotkałam pappa al pomodoro z makaronem 🙂
    Dziękuję za udział w akcji „Pora na pomidora” 🙂

  4. Wspaniała zupka… ale pomidorki trzeba jeść (tu grożę palcem 😉

    1. Jem, jem! W każdej postaci tylko nie na kanapkach! 😀

Dodaj komentarz