Jak już zauważyliście, jestem ogromną fanką włoskich smaków. Mogłabym zajadać się włoską kuchnią na okrągło, bez chwili znudzenia. Także i dziś mam dla Was przepis na znany włoski deser – krem zabaglione, nasze polskie zabajone, czyli kogel-mogel dla dorosłych :). Jego przygotowanie zajmuje chwile i składa się tylko z 3 składników. Świetnie sprawdza się po […]
Walentynki
Błyskawiczny mus brzoskwiniowy
A przy niedzieli… zapraszam Was do wypróbowania błyskawicznego deseru – musu z brzoskwini. Jest prosty i szybki w wykonaniu, idealnie sprawdza się, gdy nawiedzają nas niezapowiedziani goście, gdyż do jego przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się świeże brzoskwinie jak i te z puszki. Przekonajcie się jaki on dobry 🙂 Przepis […]
Sorbet cytrynowy z jogurtem FIT
W dzisiejszy, piękny i słoneczny dzień przybywam do Was ze wspaniałym przepisem na sorbet cytrynowy, którym zaskoczycie Waszych bliskich. Jego przygotowanie jest proste i do jego wykonania nie potrzebujecie maszyny do lodów. Wystarczy zamrażarka i Wasz czas. By zaimponować sposobem podania sorbetu, użyjcie wydrążonych cytryn, jednakże śmiało możecie podawać lody w wafelku, czy miseczce. Do […]
Zapiekane tosty francuskie z czereśniami
Właśnie wróciłam ze wspaniałych wakacji w Grecji, gdzie byłam na Krecie. Cudowna wyspa, wspaniałe miasto Agia Pelagia i rewelacyjny hotel ze wspaniałym jedzeniem oraz… Aperol Spritz w all in, czy mogłoby być lepiej? Wątpię! W końcu wypoczęłam, naładowałam akumulatory i mogę znów wracać do pracy. Szkoda, że zawsze wszystko, co fantastyczne i przyjemne tak szybko […]
Ciasto pianka – lekki piankowiec na spodzie z biszkoptów
Jest tak gorąco, że piekarnik omijam z daleka… i jestem pewna, że Wy również. Stąd, jeśli przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a lodów mamy już dosyć, zróbmy sernik na zimno lub ciasto piankę. Jest to świetny sposób na coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Będąc dzieckiem uwielbiałam wszelkiego rodzaju piankowce i wciąż wracam do […]
Beza Pavlova – tort bezowy z truskawkami
Dziś szczególny przepis! Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast przepis wstawiam z okazji 9000 polubień na Facebook’u! Bardzo Wam za to dziękuję! Gdyby nie Wy, na pewno przyjemność jaką czerpię z gotowania nie byłaby tak wielka jak jest […]
Tarta „Kokosowa Princessa” BEZ PIECZENIA
Z racji wczorajszego święta – moich urodzin, pozwoliłam sobie pofolgować i przygotowałam rewelacyjne, zabójczo słodkie, kaloryczne ciasto o smaku Princessy kokosowej. Jeżeli jesteście fanami kokosa i wszelkich kokosowych smaków to ta tarta jest dla Was! Pamiętajcie jednak, żeby nie robić jej za często, ani nie jeść za dużo na raz, gdyż ciasto jest bardzo kaloryczne. […]
Marchwiowe babeczki z bananem i kremem
Dawno nie podawałam Wam przepisu na babeczki. Dlatego postanowiłam wstawić dziś przepis na rewelacyjne marchwiowe babeczki z bananem. Są świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy do szkoły. Jeżeli jesteście wielbicielami ciasta marchewkowego, to te babeczki zasmakują Wam równie bardzo! Do dzieła 🙂 Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego z masłem […]
Najlepsze tosty francuskie na słodko
Jako dziecko uwielbiam, gdy mama na śniadanie szykowała mi tosty francuskie.. czasami ze zwykłego chleba, czasami z tostowego, ale najlepsze wychodziły z chałki – szczególnie tej, z największą ilością kruszonki. Od jakiegoś czasu chodził za mną ten smak, więc ostatecznie poddałam się tej ochocie i przyrządziłam je w domu. Wyszły tak dobrze, że wróciły piękne […]
Prosta pełnoziarnista szarlotka z wanilią
Szarlotki i serniki to moje ulubione ciasta. Tym razem chciałabym przedstawić Wam rewelacyjny przepis na pełnoziarnistą szarlotkę, pełną jabłek z dodatkiem wanilii. Podana na ciepło, z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Polecam również wypróbować szarlotkę z ciasta filo, szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu! Do […]