Tureckie smaki są dość specyficzne, a zarazem niesamowite. W jednym kęsie możemy poczuć wiele różnych smaków przeplatających się ze sobą i tworzących idealną całość. Jednakże, gdybyśmy mieli jeść każdy składnik osobno, nie byłoby to dobre. Stąd uważam, że sałatka ta, to prawdziwa eksplozja smaków, gdzie łagodność bulguru idealnie przenika z ostrością cebulki i kwaskiem pochodzącym z soku z cytryny, czy ziarenek granatu, a goryczka oliwy świetnie podkreśla zgrabną całość. Wspaniały smak, wachlarz kolorów i prostota sprawiają, że sałatka pasuje do różnego typu obiadu, czy do wyśmienitego grilla.
Składniki na 4 porcje:
– 100g kaszy bulgur
– 1 czerwona papryka
– pół pęczka natki pietruszki
– pół pęczka szczypiorku
– 1 duża dymka
– 1 czerwona cebula
– 2 garście ziaren granatu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i umieszczamy w sporej misce. Dymkę i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kaszy. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Natkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki wraz z papryką, ziarnami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Jak zawsze przepysznie <3
Bardzo ciekawe połączenie. Kasza bulgur i granat to zdecydowanie moje smaki 🙂