Od wczoraj dopisuje nam piękna pogoda. Jest tak gorąco, że większość z nas nawet nie myśli o tym, by cokolwiek ugotować, czy włączać piekarnik. Właśnie w takie dni chłodniki, sałatki i zimne napoje cieszą się największą popularnością. W związku z tym, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć go od razu po przygotowaniu, jednak polecam schłodzić go w lodówce co najmniej 30 minut – żeby się przegryzł. Taka zupa świetnie orzeźwia i ochładza, koniecznie musicie jej spróbować!
Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g.
Składniki:
– 500g gęstego jogurtu
– 3 długie ogórki
– ok. 100-150ml zimnej wody
– 50g orzechów włoskich
– 1 pęczek koperku
– ½ pęczka dymki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego
– sól, pieprz
Dodatkowo: 4-8 kostek lodu
Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin), żeby dobrze się schłodziła i przegryzła. Przed podaniem chłodnik posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Do każdej miski z zupą, wkładamy 1-2 kostki lodu, ozdabiamy koperkiem i dymką.
Smacznego!
Jak patrzę na temperaturę za oknem to chętnie zjadłabym taki chłodnik 🙂 Fajnie, że jest z dodatkiem bardzo zdrowych orzechów włoskich!