Dziś znów uśmiecham się do wegan! Będąc weganką tęskniłam do wielu smaków… między innymi do jajecznicy. Przygotowanie wegańskiej tofucznicy to nic trudnego, a w smaku naprawdę świetnie odwzorowuje oryginał. Jej przyrządzenie zajmuje dosłownie parę minut i również możecie do niej wrzucić co tylko chcecie. Ja dziś proponuję dość klasyczną wersję. By tofucznica była bliższa tradycyjnej jajecznicy należy sięgnąć po czarną sól (kala namak), która nadaje jajecznego posmaku oraz po płatki drożdżowe, nadające głębokiego, serowego aromatu.
Składniki:
– 2-3 cebule
– 200g tofu naturalnego
– pół pęczka koperku
– 6 łyżek mleka sojowego
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki płatków drożdżowych
– 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/3 łyżeczki curry
– 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
– szczypta papryki ostrej
– sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę, podsmażamy na oleju. Koperek drobno siekamy. Tofu odsączamy i w miseczce rozgniatamy za pomocą widelca. Do cebuli dodajemy tofu i mieszamy (tofu musi zmięknąć i lekko przypiec). Dodajemy mleko i przyprawy, mieszamy. Kiedy tofu wchłonie mleko dodajemy połowę koperku, mieszamy i nakładamy na talerze lub kromki chleba. Posypujemy resztą koperku.
Smacznego!