Dziś mamy chyba jakieś przesilenie, bo przez cały dzień bardzo chce mi się spać. Też tak mieliście? Dziś dość nietypowy dzień. Rektor mojej uczelni zaprosił mnie jako absolwentkę na uroczystość inauguracji, by wręczyć mi list gratulacyjny za wspaniałe wyniki w nauce na studiach magisterskich. Było to ogromne wyróżnienie, za które bardzo dziękuję.
Chciałabym się podzielić z Wami przepisem na przepysznego tatara z awokado i jabłka, który świetnie sprawdzi się jako appetizer, czy posiłek do słoiczka/pudełka do szkoły i pracy. Smak jest na tyle intrygujący, że musicie go spróbować. Tym bardziej, że przygotowanie tego dania nie trwa długo.
Składniki na 5-6 porcji:
– 400g jogurtu naturalnego (np. sojowego)
– 2 kwaśne jabłka
– 2 dojrzałe, miękkie awokado
– 1 szalotka
– kilka listków bazylii
– sok z 2 limonek
– skórka starta z 1 niewoskowanej limonki
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 pęczka szczypiorku
– sól, pieprz
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasiennie. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyciągamy z łupiny miąższ. Szalotkę obieramy. Awokado, jabłka i szalotkę kroimy w małą kostkę. Listki bazylii kroimy w cienkie paski. Pokrojone składniki mieszamy z sokiem z 1 limonki i skórką z 1/2 limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy. Jogurt mieszamy ze szczypiorkiem, sokiem z 1 limonki i skórką z 1/2 limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt nakładamy na dno słoiczków, a na wierzch układamy porcje tatara z awokado i jabłek.
Smacznego!
Wiele osób ma problem z przekonaniem się do awokado. Myślę, że problem tkwi w jego podaniu, bo awokado samo w sobie może nie zachwycać (a przynajmniej niektórych), za to w połączeniu z innymi składnikami jest genialne (i bardzo zdrowe). Super ten Twój tatar, bardzo oryginalny 🙂