Cześć kochani! Dzisiaj mam dla Was genialny przepis na szybkie, orzechowe trufle w czekoladzie. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 5 minut, a po kolejnych 5 minutach już możemy rozkoszować się ich smakiem! Są bezglutenowe, wegańskie i ze zdrowych składników. Brzmi ciekawie? Zapraszam do wypróbowania tych wspaniałych trufli!
Składniki na 10-12 trufli:
– pół szklanki masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 60g gorzkiej czekolady
W misce łączymy masło orzechowe z syropem klonowym za pomocą silikonowej szpatułki. Dodajemy mąkę kokosową i mieszamy do momentu, aż uzyskamy zwartą masę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Z masy formujemy kulki i obtaczamy w czekoladzie – przy wyciąganiu możemy pomóc sobie wykałaczką. Trufle w czekoladzie odkładamy na kratkę i wstawiamy na 5 minut do lodówki.
Smacznego!
Ciekawy pomysł 🙂
Ale mi narobiłaś ochoty na takie trufle 😉
Mąka kokosowa? I bez pieczenia?
Dokładnie 🙂