Po pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj. Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja, a między innymi rewelacyjny izolat białka roślinnego i ekstrakty z ostropestu, czystka i zielonej kawy. Czas powoli się kończy, gdyż konkurs trwa do 5 grudnia, więc nie zwlekajcie! 🙂
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wyśmienity obiad. Jako, że lubię wszelkie zapiekane dania i desery, zapiekanka ryżowa gyros należy do grupy moich ulubionych potraw. Zawiera wszystko co lubię, czyli ryż Basmati, mięsko, warzywa i najlepszy z najlepszych – sos czosnkowy, a wszystko pod pierzynką z sera. Ponadto jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a czas zapiekania jest dość krótki. Czy jesteście ciekawi przepisu? Zapraszam!
Składniki:
– 400g piersi z kurczaka/piersi z indyka
– 300g ryżu Basmati (3 woreczki)
– 1 puszka fasoli białej (240g po odsączeniu)
– 1/2 puszki kukurydzy (140g po odsączeniu)
– 6 ogórków konserwowych
– 50-100g sera mozzarella
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– 1-2 ząbki czosnku
– curry, zioła prowansalskie, przyprawa gyros (ilość zależy od Waszych upodobań)
Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w małe kawałeczki i obtaczamy w przyprawie gyros, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso smażymy krótko, na dość dużym ogniu. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawą curry. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie usmażone mięso i wszystkie warzywa. Jogurt łączymy z majonezem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowany sos wykładamy na warzywa, następnie przykrywamy resztą ryżu i posypujemy serem. Zapiekamy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Bardzo pożywne danie obiadowe 🙂
Z pewnością sycąca 🙂
Jak to fajnie wygląda i w środku takie same pyszności:)
ciekawy pomysł na zapiekankę 🙂
moje smaki 🙂
Lubię takie szybkie zapiekanki. Ostatnio chodzi za mną zapiekanka z ryżem 🙂
Lubię połączenie ryżu z kurczakiem i warzywami, ale z fasolą jeszcze nie łączyłam. Z pewnością wypróbuję Twój przepis 🙂
O konkursie pamiętam 🙂
A co do tej pysznej zapiekanki ryżowej to narobiłaś mi nią niezłego smaka. No wspaniała jest 🙂 Idealna. Aż chyba sobie wieczorkiem zrobię podobną.
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Bardzo ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Zrobiłam z pikantną przyprawą do kurczaka zamiast gyrosa i wyszło chyba równie dobrze. Polecam!