Pokrótce, chciałabym pochwalić się Wam, że obie sesje już za mną, lecz nadal nie zwalniam tempa, gdyż na głowie wciąż mam obie szkoły, pracę i pisanie licencjatu. Mimo niedużej ilości wolnego czasu, staram się znaleźć chwilkę, by podzielić się z Wami wspaniałymi przepisami, więc.. Co powiecie na prosty, niewymagający, a rewelacyjnie smakujący obiad? Nie wymaga dużej ilości składników, wielkiego talentu kulinarnego i w dodatku jest wegetariański, zdrowy i bardzo syty. Spróbujcie!
Składniki:
– 350g pora
– 200g makaronu pełnoziarnistego (lub bezglutenowego)
– 50g orzechów włoskich + do posypania
– 15g startego parmezanu + do posypania
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– większy ząbek czosnku
– sól, pieprz
Por myjemy, kroimy w pół i wzdłuż na wąskie, długie na ok. 10cm paski. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania makaronu, dodajemy do niego pokrojony por i gotujemy razem. W międzyczasie, w misie blendera umieszczamy starty parmezan, orzechy włoskie, oliwę, ząbek czosnku, sól, pieprz i rozdrabniamy na bardzo drobno (jak pesto). Makaron odcedzamy i mieszamy w dużej misce wraz z przygotowanym pesto. Podajemy obsypując parmezanem i posiekanymi orzechami.
Smacznego!
super obiad! 🙂
Gratuluję zdanej sesji 🙂
wspaniałe danie 🙂
Gratuluję zaliczonej sesji:)
Nigdy jeszcze nie jadłam pasty z pesto 🙂 Super opcja!
Oj, to faktycznie sporo obowiązków na głowie. Ale jak już człowiek zda sesję to jest przyjemniej.
A spaghetti wspaniałe – na pewno smakuje obłędnie. Przyznam się szczerze, że z chęcią bym się skusiła. Obiadek pyszotka 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Gratuluje udanie zdanej sesji, a na taki obiadek bym się skusiła
Bardzo ciekawe połączenie, muszę kiedyś wypróbować 🙂
Bardzo się cieszę, że pomino masy obowiązków masz czas na bloga i wstawiasz tutaj świetne przepisy! Uwielbiam makarony. Z porem i pesto nie jadłam ale muszę w końcu spróbować 🙂
Takiego makaronu napewno bym nie odmówiła – wręcz przeciwnie, jeszcze bym wzięła dokładkę! 🙂
Zrobiłam jakieś 4 razy w ciągu tygodnia <3 proste, szybkie i naprawdę pyszne!