W dzisiejszy, piękny i słoneczny dzień przybywam do Was ze wspaniałym przepisem na sorbet cytrynowy, którym zaskoczycie Waszych bliskich. Jego przygotowanie jest proste i do jego wykonania nie potrzebujecie maszyny do lodów. Wystarczy zamrażarka i Wasz czas. By zaimponować sposobem podania sorbetu, użyjcie wydrążonych cytryn, jednakże śmiało możecie podawać lody w wafelku, czy miseczce. Do dzieła! Przepis przewidziany na 5 porcji, z czego jedna to około: 169kcal, B: 2,2g, T: 14,3g, W: 18,2g.
Składniki na 5 porcji:
– 3 niewoskowane cytryny
– 5 liści limonki kaffir
– 50g erytrolu
– 180g jogurtu śmietankowego lub greckiego
– 180g śmietanki 30%
Dodatkowo:
– skórka z cytryny do posypania
– bita śmietana do dekoracji
Cytryny kroimy w połowie lub 3/4 ich wysokości (krojąc je w połowie, uzyskamy więcej „cytrynowych miseczek” do podania lodów) i ostrożnie nad rondelkiem wydrążamy cały miąższ za pomocą łyżeczki z ząbkami do grapefruitów, tak by nie naruszyć skórki cytryn. Cały miąższ wyciskamy z soku do rondelka i wyrzucamy ewentualne pestki. „Cytrynowe miseczki” układamy na tacy i zamrażamy. Liście limonki myjemy i wkładamy do rondelka z sokiem. Następnie dodajemy erytrol wymieszany z 3 łyżkami wody. Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut z palnika. Wyciągamy liście limonki. Ostudzony syrop cytrynowy mieszamy z jogurtem. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z jogurtem. Uzyskaną masę przelewamy do pojemnika, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny, co 20 minut mieszając. Gdy lody uzyskają konsystencję sorbetu przekładamy je do połówek cytryn i od razu podajemy lub zamrażamy. Podając, cytryny dekorujemy bitą śmietaną i skórką z cytryny.
Smacznego!
Mniam! Uwielbiam taki kwaśne sorbety. Niezwykle oryginalny sposób podania 🙂
Fajna propozycja, bardzo oryginalna. uwielbiam cytrynę 🙂