W tak przepiękny dzień, chciałabym podzielić się z Wami najlepszym przepisem na sernik na zimno. Wyjątkowo prosty, wyjątkowo smaczny, lekki, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi! Ponadto jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Na wierzch możecie ułożyć również inne owoce, aczkolwiek szczerze polecam wykorzystać nektarynki – sprawdzają się idealnie. Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm, z której wychodzi 12 kawałków, jeden to ok. 197kcal, B: 12,1g, T: 7,9g, W: 20g.
Składniki:
– 150g herbatników
– 50g masła
– 8 daktyli suszonych lub świeżych (40g)
– 600g twarogu półtłustego
– 250g jogurtu naturalnego
– 40-50g erytrytolu lub cukru
– 18g żelatyny + 100ml wrzątku
– 4 nektarynki
– 1 galaretka cytrynowa + 300ml wrzątku
Ciastka wraz z daktylami rozdrabiamy. Dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie łączymy. Tortownicę (dno i boki) wykładamy folią spożywczą. Na dno formy przekładamy ciasteczka, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Do misy blendera wkładamy twaróg i rozdrabniamy. Dodajemy jogurt i erytrytol, łączymy ze sobą. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, chwilę studzimy i stopniowo wlewamy do masy serowej i łączymy. Całość wylewamy na schłodzony spód i ponownie wkładamy do lodówki. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Nektarynki kroimy w cienkie plasterki. Gdy masa serowa stężeje, a galaretka wystygnie wylewamy ją na masę serową i wkładamy na chwilę do lodówki, by delikatnie stężała. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy pokrojone owoce. Całość przekładamy do lodówki do czasu aż galaretka całkowicie stężeje. Dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!