W sumie, robię to głównie dla siebie, nie liczę na popularność, ani na stałych bywalców. Aczkolwiek na pewno byłoby to miłe. Moim celem jest publikowanie przepisów mojego pomysłu i nie tylko, w celu zapisania ich nie w zeszyciku z przepisami, ale w sieci by móc dzielić się nimi z innymi. Dietetyka, zdrowe odżywianie zawsze były mi bliskie. Lubię dbać o siebie, moją sylwetkę, figurę i wagę. Staram się gotować zdrowo, korzystać z jak najlepszych składników. Studiuję dietetykę i fizjoterapię. (A wiecie, jak przygotować się na wizytę u dietetyka?) 🙂
Mam nadzieje, że chociaż parę przepisów spodoba się Wam i wykorzystacie je u siebie w domach 🙂
Pierwszy dzień – pierwszy przepis!
Jak dla mnie, sernik ten jest idealną przekąską do szkoły, pracy, na wycieczkę. Smakuje pysznie zarówno na zimno jak i na ciepło. Jest ciekawą alternatywą dla zestawu jogurt+twaróg, która delikatnie przewyższa kalorycznością pierwotny zestaw, ale na pewno miło Was zaskoczy. Dietetyczny, niskokaloryczny, białkowy – 3 słowa, a wyrażają tak wiele 🙂 Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm.
Składniki na spód:
– 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie)
– 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych, gryczanych, jęczmiennych i otręby)
– 2 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
* stewia lub ksylitol (ja odpuściłam)
opcjonalnie: cukier waniliowy – 1 łyżka
Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25 minut.
Składniki na masę serową:
– 300g twarogu chudego lub półtłustego
– 350g jogurtu naturalnego
– budyń waniliowy bez cukru (w proszku, bądź 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
– 3 jajka
– ziarenka z laski wanilii
– stewia bądź ksylitol (ilość w zależności jak słodkie chcemy)
* na koniec można posypać migdałami w płatkach, polać czekoladą
Znów wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach. Wylewamy na wcześniej upieczony spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Ostrzegam! Znika bardzo szybko! 🙂
1 kawałek (ok. 91g) to 132 kcal.
Smacznego!
GENIALNE!!! Na pewno zrobię. Aż sobie dokładnie zapisałam przepis! 🙂
Świetny przepis napewno go przekaze innym 😀
Super przepis, ale na przyszłosc mam prosbe! 🙂 moglabys do wypiekow podawac rozmiary foremek w jakiej pieczesz ciasto? czy to keksowki, czy tortownice…ulatwiloby mi to zadanie i ewentualnie proporcjonalnie zmniejszenie/zwiekszenie skladnikow do mojej foremki.
Faktycznie, nie pomyślałam o tym. Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm. 🙂 Anonimku, a ja mam prośbę byś się podpisywał, łatwiej będzie rozmawiać 🙂
Wspaniały! Kocham wszelkie serniki, więc ten również do mnie przemawia 😉
Jak zwykle wygląda obłędnie 🙂
Pychotka! 🙂
Cudowny serniczek 🙂
Bosko wygląda!
Czy twaróg ma być zmielony?
Sernik wygląda cudownie!!!
Nie, wszystko razem miksujemy na wysokich obrotach 🙂
hej 🙂
Robiłam właśnie ten sernik wczoraj bo strasznie zaciekawił mnie spód (z twarogiem – coś nowego a uwielbiam nowości :D) ale wyszedł mi strasznie twardy. I moje pytanie, czy miałaś podobną sytuacje? Przykładowo podczas wyrabiania masa na spód była bardzo zbita i twarda (jak np dla ciasta kruchego). Obstawiam że za dużo wsypałam płatków ale chce się upewnić czy warto zrobić kiedyś próbę numer dwa 🙂
Pozdrawiam
Hej! 🙂
Ojj, to chyba pofolgowałaś z płatkami 😀 mi nigdy nie wychodził twardy, musisz koniecznie spróbować jeszcze raz z odpowiednią ilością płatków! Jest genialny 🙂
Świetny przepis. Myślisz, że mogę dodać świeże truskawki na górę i odrobinkę je wcisnąć w masę. Oczywiście lekko obtoczone w skrobi kukurydzianej
Jasne, że tak! Wyjdzie super 🙂
Kochana, czym zastąpić budyń/mąkę ziemniaczaną? Niestety nie mogę skrobi 🙁
Mąka ryżowa też się sprawdzi 🙂