Dużo nauki i wiele obowiązków. Póki co, zapowiada się ciężki tydzień. Niestety nie mam czasu na rozpisywanie się, lecz mimo wszystko wstawię smakowity, rozgrzewający przepis na zupę krem. Dzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji.
Składniki:
– 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego)
– 1 dynia Hokkaido* (ok. 1kg)
– 1 duży batat
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki chili (można więcej, ale uważajcie, by nie przesadzić!)
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe
Przygotowujemy bulion. Dynię kroimy na pół, wydrążamy, kroimy w „uśmieszki”, obieramy i kroimy w kosteczkę. Batata obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości ok. 20-25 minut. Dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody w celu rozrzedzenia zupki. Dekorujemy suszoną papryczką chili, szczypiorkiem.
Smacznego!
Kolor ma cudowny 🙂
dynia i batat to zdecydowanie smakowity duet!
Wygląda smacznie! 🙂
pyszny ten kremik 🙂
Zupka wspaniała tak jak wygląda tak samo jest smaczna wspaniała ! Kochani póki co można sobie zamrozić dynie. Surową rozdrobnić zrobić sobie kilka porcji i cieszyć się smakiem na wiosnę.
Wygląda wspaniale i założę się że tak smakuje 🙂 Bardzo ładne foty 🙂