Puszyste pancakes z ricotty

Ależ dzisiaj leniwy dzień.. niby ciepło, a jednak szaro i nic nie chce się robić.. Nauka i książki leżą odłogiem.. Coś jednak trzeba zacząć robić, tak nie może być! Tymczasem dzisiaj przepis na pancakes’y z ricotty, które dziś w nocy smażyłam dla mojego mężczyzny na ciężki dzień na uczelni i w pracy. Wyszło ich całkiem sporo, że starczyło dla całej rodzinki 🙂

Składniki:
– 180g ricotty
– 60g otrębów (ja dałam owsiane)
– 60g mąki (można bezglutenową, ja dałam pełnoziarnistą żytnią)
– pół szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
3 jajka
– 1/2 łyżeczki skórki cytryny (opcjonalnie)
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
– szczypta soli
 *opcjonalnie: syrop klonowy do polania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a żółtka z resztą składników miksujemy. Ubite wcześniej białka stopniowo dodajemy do zmiksowanej masy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji zabieramy się do pieczenia. Najlepsza będzie patelnia teflonowa. Do pierwszego smażenia używamy paru kropel oleju i rozsmarowujemy je za pomocą silikonowego pędzelka. Nakładamy masę na patelnie pamiętając, że 1 łyżka = 1 pancake i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. W następnych kolejkach nie używamy już oleju. Nam smakowały bez dodatków, ale śmiało można dodać na wierzch masło orzechowe, bądź cukier puder. 

Smacznego!

Viva Ricotta! edycja II 
MJ.

3 Replies to “Puszyste pancakes z ricotty”

  1. Pancakes z ricotty, poranek idealny <3 Dałabym truskawki na wierzch i zajadałabym 😀

  2. Niestety nie wyszły takie jak na zdjęciu, są jakby za suche. Ale to już któreś moje podejście do „zdrowych” naleśników…chyba nie moja bajka.

    1. Robię te pancakes’y już od wielu lat nie zmieniając receptury i zawsze wychodzą idealnie wilgotne i pulchne, może powinnaś zmienić patelnię? Często to patelnia jest winna nieudanym plackom i naleśnikom, a nie brak naszych umiejętności 🙂

Dodaj komentarz