Od czasu do czasu, warto skusić się na odrobinę przyjemności. Jako dietetyk, nie ukrywam się z tym, że lubię dobrze i smacznie zjeść. Uwielbiam gotować, tworzyć nowe dania i zjadać je później z przyjemnością. Jednakże, z drugiej strony mam swój umiar, umiem powiedzieć sobie „stop”, a nawet umiem sobie odmówić. Kiedyś miałam z tym problem, ale przez lata wypracowałam sobie naprawdę bardzo silną wolę. Uważam jednak, że nie można popadać w paranoję ani w jednym, ani w drugim kierunku. Trzeba znaleźć swój złoty środek tak, by z jednej strony umieć zadbać o siebie, swoje ciało i zdrowie, a z drugiej zadbać również o swoją psychikę. Utrzymując dietę przez cały tydzień, odmawiając sobie „przyjemności”, trzeba pozwolić sobie chociaż na jeden dzień lub jeden posiłek małego luzu. Nie mówię tutaj o objadaniu się za cały tydzień, ale na pozwoleniu zjedzenia sobie czegoś w rozsądnej ilości, czego odmawiamy sobie na co dzień. W przeciwnym razie – można zwariować. Właśnie dziś miałam dzień małego luzu i pozwoliłam sobie na burgera z pulled porkiem, w towarzystwie surówki Colesław i był on tak niesamowicie pyszny, że muszę podzielić się z Wami tym przepisem! Przepis na 4 porcje.
Składniki na mięso:
– 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny
– 60 ml czerwonego wytrawnego wina
Składniki na surówkę Colesław:
– 500g białej kapusty
– 1 marchewka
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Składniki na sos BBQ:
– 60 ml sosu Worcestershire
– 4 łyżki pikantnego ketchupu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
– 4 żytnie bułki
– 2 ogórki kiszone
– 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
– 4 drylowane oliwki
– 4 długie drewniane patyczki
Colesław: Marchew obieramy. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i wyrzucamy, następnie kroimy na pół i usuwamy głąb. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wlewamy ocet, sok z cytryny i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania sosu. Posiekane warzywa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Sos BBQ: W małym rondelku umieszczamy wszystkie składniki na sos z wyjątkiem czosnku i mąki, dokładnie mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wlewamy mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Mięso: Pulled pork rwiemy za pomocą widelców na kawałki i wrzucamy na patelnie. Patelnię powoli rozgrzewamy i wlewamy wino. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy mięso wchłonie wino, a alkohol odparuje. Burgery: Bułki kroimy na połówki, opiekamy w tosterze lub rumienimy na patelni, ewentualnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy je, gdy będą już ciepłe i lekko chrupkie. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nią mięso, pokrojone w plastry ogórki i 2 łyżki surówki Colesław. Całość lekko dociskamy górną częścią bułki sowicie wysmarowaną sosem BBQ. Na koniec wbijamy patyczki z oliwką.
Możemy podać je ze zwykłymi frytkami lub frytkami z batatów.
Smacznego!
Ale mi narobiłaś ochotę na burgera!