Jak mija Wam weekend? Mi dość pracowicie… nadrabiam zaległości z całego tygodnia. A gdy się pracuje, warto mieć pod ręką coś zdrowego do przegryzienia. Dlatego mam dziś dla Was przepis na wspaniałe ciasto – blondie bez mąki z czekoladą. Bazą ciasta jest ciecierzyca, której koniec końców w cieście nie czuć. Gdy będziecie sięgać po ciecierzycę z puszki, pamiętajcie by zachować wodę spod cieciorki (aquafabę) na później! To właśnie z niej będziecie mogli zrobić wegańską bezę, czy pyszny mus czekoladowy lub orzechowy. Przepisy na te wszystkie pyszności na pewno wkrótce pojawią się u mnie na blogu, a więc STAY TUNED! 🙂
Całe ciasto to ok. 947kcal, B: 55,5g, T: 38,9g, W: 95,3g.
Składniki na 6-8 kawałków:
– 200-240g ciecierzycy konserwowej, opłukanej i wysuszonej (lub namoczonej suchej i ugotowanej)
– 100ml mleka migdałowego
– 30g odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50g masła orzechowego
– 25g syropu klonowego/miodu
– 20g gorzkiej czekolady
Ciecierzycę miksujemy na purée z mlekiem. Odżywkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciecierzycy, mieszamy. Następnie dodajemy masło orzechowe, syrop lub miód i pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy. Formę 21 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, studzimy i przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
nie jadłam nigdy ciasta z ciecierzycy,czas spróbować!
Czy można zastąpić masło orzechowe czymś mniej kalorycznym np 1 bananem?
Śmiało! :))
Trochę jestem zaskoczona, ale ciasto wygląda pięknie
Czym można zastąpić odżywkę białkową?
Proponuję budyń waniliowy 🙂
Jest pyszne! Polecam:) Użyłam odżywki o smaku ciasteczek:)
Czy można zastąpić masło orzechowe czymś mniej kalorycznym np 1 bananem?
Śmiało! :))
Ciasto jest pyszne! Dziś zrobię kolejną porcję :).