Póki co, jeszcze do mnie nie dociera, że już mam wakacje. Dziwne uczucie.. wciąż wydaje mi się, że mam wiele spraw na głowie, że nie mam tak wiele czasu na przyjemności. Lecz już za kilkanaście dni mam nadzieję, że to się zmieni. W końcu lecę do Hiszpanii, odpocznę, może wreszcie się opalę oraz w przerwie między kolejnymi łykami Sangrii będę zajadać się hiszpańskimi przysmakami. Czy jest ktoś chętny na małą przejażdżkę ze mną? Zapraszam, miejsce w walizce na pewno dla Was znajdę 🙂
Latem mamy dość specyficzne upodobania smakowe. Stawiamy bardziej na lody, owoce, świeże warzywa czy grill. Raczej nie sięgamy po gorące zupy, a ostre i rozgrzewające dania również tracą zainteresowanie. Dlatego chciałabym zaproponować Wam przekąskę, która może być śniadaniem jak i deserem. Świetnie smakuje z sezonowymi owocami, które bez problemu możemy kupić na hali oraz w każdym osiedlowym warzywniaku, oczywiście mowa o borówkach, jeżynach, malinach, jagodach. Spróbujcie, a nie pożałujecie! 🙂
Składniki na 3 porcje (jedna to ok. 249kcal):
– 300g twarogu
– 6 łyżek otrębów owsianych/gryczanych
– 2 łyżki mąki owsianej/gryczanej
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1-2 łyżeczki ksylitolu/cukru
– 2 jajka
Dodatkowo:
– kilka łyżeczek jogurtu naturalnego
– ulubione owoce: borówki, jeżyny, maliny
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy. Przy pomocy dłoni tworzymy kuleczki, mocno ściskamy i rozpłaszczamy. Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu, delikatnie natłuszczamy olejem np. kokosowym i smażymy do zarumienienia. Podajemy polane łyżeczką jogurtu z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Ile mają kcal?
Z przepisu wychodzą 3 porcje, w jednej mamy ok. 240kcal 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 😀
pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Kiedyś te z masłem orzechowym bardzo mi smakowały
Tak, mają coś w sobie 🙂
wyglądają uroczo
Zrobiłam, przepyszne są, będę wracać do tego przepisu ??? dziękuję