Kiedy widzę cukinie, zawsze na myśl przychodzą mi przepyszne placuszki z ich wykorzystaniem. Według mnie są to najlepsze placki z użyciem warzyw. A co do nich pasuje najbardziej? Oczywiście sos jogurtowy z czosnkiem! Jednak tym razem zajadaliśmy je z domowym, naturalnym hummusem mojego przepisu i było równie smacznie. Na moim blogu znajdziecie przepis na tymiankowe placki z cukinii oraz placki z cukinii z parmezanem. Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na 3 porcje, jedna to ok. 237kcal.
Składniki:
– 1 cukinia (ok. 400g)
– 1 cebula
– 3 jajka
– 60g mąki orkiszowej (lub innej np. bezglutenowej)
– 50-100g sera mozzarella
– 1 łyżeczka curry
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 1 ząbek czosnku
Cukinię myjemy, ewentualnie obieramy (gdy mamy cukinię ze sklepu) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki na ciasto (opcjonalnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem) mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Patelnię natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka i smażymy, pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placek.
Smacznego!
Świetny przepis, na pewno skorzystam 🙂
Wyglądają cudownie 🙂 Podoba mi się taka propozycja na obiad!
Pyszna wersja placków z cukinii.
z mozzarellą jeszcze nie robiłam:)
Jeszcze takich nie jadłam 🙂
U mnie wczoraj też były placuszki z cukinii. Bardziej klasyczne 🙂 Jednak takie z mozarellą kuszą bardzo. W ogóle jestem dużą fajną mozarelli 🙂 Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Super te placki z cukinii.Bardzo je lubię 🙂
Bardzo lubię takie placuszki:)
Z hummusem? Super zestaw:)
Aż zgłodniałam czytając opis 🙂
Wyglądają na pyszne, ale przepis nie jest precyzyjny : 1 cukinia może ważyć 20 dkg ale i 1,5 kg . Poproszę o dokładniejsze dane 🙂
Wyglądają na pyszne, ale przepis nie jest precyzyjny : 1 cukinia może ważyć 20 dkg ale też 1, 5 kg. Poproszę dokładniej :))
Już poprawione, ale dziękuję za zwrócenie uwagi! Chodziło mi o średnią cukinię, ok. 400g. Pozdrawiam 🙂
Cudownie wyglądają, aż mi ślinka cieknie, i jeszcze ten idealnie kremowy hummus! Cudo!
Dziękuję za doprecyzowanie przepisu . Napewno szybko z niego skorzystam :))
Na zdrówko! Jestem pewna, że Ci zasmakuje 🙂
Nigdy wcześniej nie jadłam cukinii i szukałam prostego przepisu na spróbowanie. No rewelacja, nie spodziewałam się, że to takie pyszne! 🙂
Trafilam tu calkiem przypadkowo, bo zastanawialam sie jakie proporcje skladnikow dodac do plackow z cukini i …. koncem koncow zrobilam z maka jaglana i wyszly super! Dzieki! 😀
Swietny blog! 🙂