Mam dziś dla Was coś błyskawicznego, ale za to jak smacznego! Przepis ten świetnie sprawdzi się jako obiadowe danie główne, jako obiad do lunchbox’a, a nawet jako sałatka makaronowa. Kilka składników, parę chwil i pyszne danie mamy gotowe! Znacie burratę? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować i przekonać się, co to za cudo. To włoski ser, który na pierwszy rzut oka przypomina mozzarellę, jednakże po jego przekrojeniu znajdziemy w nim pyszną kremową, lekko słodką śmietankę. Świetnie sprawdza się on w sałatkach, ale również w makaronach.
Składniki:
– 400g makaronu razowego orkiszowego
– 1 burrata
– 100g szynki parmeńskiej
– garść bazylii
– garść mięty
– parę gałązek tymianku
– kilka chlustów śmietanki 30%
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy do dużej miski. Plasterki szynki parmeńskiej rwiemy w palcach i dodajemy do makaronu. Tak samo postępujemy z burratą, lecz rwiemy ją nad miską, by wypływająca z niej śmietanka trafiała do miski. Jeżeli z burraty wypłynęła mała ilość śmietanki, dodajemy odrobinę śmietanki 30%. Całość podlewamy małą ilością oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zioła siekamy lub całe dodajemy do miski. Mieszamy i podajemy.
Smacznego!