Makaron razowy z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej


Nie przepadam za takimi dniami jak ten. Człowiek czuje się ociężały, bez siły, nie ma energii na zrobienie czegokolwiek. Jest szaro, buro, z domu też nie chce się ruszać, gdyż nie wiadomo czy ten deszcz spadnie, czy jednak nie. Pozostaje tylko poćwiczyć w domu, pooglądać film, bądź poczytać książkę przy dobrej, domowej kawie. 

A dzisiaj, przepis bardzo nowalijkowy. Wiosenno-letni, pełen zieleni, świeżości i dobrego smaku, czyli makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej. Wszyscy ogromnie żałowaliśmy, że tak szybko się skończył, gdyż był niesamowity! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia! Pasta świetnie nadaje się nie tylko do makaronu, kaszy, ryżu na obiad, ale również jako dodatek na kanapki.

Składniki:
– 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy)
– 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
– 250-300g groszku cukrowego (obranego)
– 200g śmietany 12%
– 100g parmezanu
– 100g szynki – prosciutto di Parma (można pominąć)
– 30 listków bazylii
– 10 listków mięty
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku 
– sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!

 

Lekkie i szybkie dania na upalne dni MJ.

2 Replies to “Makaron razowy z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej”

  1. Tego szukałam! 🙂 Smacznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz