Przez taką pogodę, jaką mamy za oknem, nie chce mi się za długo przesiadywać NAWET w kuchni. Wtedy najchętniej, przygotowuję dania gotowe w mig, bez kombinowania. Jednym z takich dań, jest świetna przekąska – grzanki z wędzoną makrelą. Robi się je bardzo szybko, a smakują fenomenalnie. Pierwszy raz spróbowałam ich z moim mężczyzną w rewelacyjnej gdyńskiej knajpce i od tamtego czasu przygotowuję je również w domu. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, jako przekąska między posiłkami, jako przystawka, czy przekąska na imprezie. Musicie ich spróbować <3
Składniki:
– pełnoziarnista bagietka lub bułki
– wędzona makrela (lub łosoś)
– 1 opakowanie serka śmietanowego (125g)
– pół pęczka koperku
– garść rukoli
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Bagietkę lub bułki kroimy na ukos na kromki i pieczemy, by były chrupiące w piekarniku, opiekaczu lub na patelni. Serek śmietankowy mieszamy z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Makrelę/łososia rwiemy na kawałeczki, usuwając ewentualne ości. Podpieczone, chrupiące kromki smarujemy serkiem z koperkiem i układamy na nich kawałeczki ryby. Grzanki podajemy z rukolą, skropione oliwą z oliwek.
Smacznego!
Grzanki…. przyjemnie chrupiące 🙂
zdrowo i jak pysznie 🙂
Chętnie schrupała bym taką grzankę 🙂
O jakie apetyczne!
Po prostu moje ulubione smaki!
Mogę sobie tylko wyobrazić jak dobre muszą być w smaku.
Fenomenalna sprawa!
Pozdrowieńka przedweekendowe 🙂
wspaniale podane! muszę ich koniecznie spróbować 🙂
Rybkę kocham w każdej postaci, taka też bardzo by mi posmakowała 🙂
W gdyńskiej knajpce przy plaży podają z roszponką też je uwielbiamy i zawsze jemy jak jesteśmy na wakacjach. Czas zrobić samemu !! Pozdrawiam
I chyba mamy na myśli tę samą knajpkę! Teraz trochę zmienili recepturę – rybka jest też w serku, ale składniki są te same 🙂 w takim razie do dzieła! Pozdrawiam 🙂