Tarty to taki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko co mamy w lodówce. Tym razem w warzywniaku uśmiechały się do mnie szparagi, a że w lodówce na swój dzień czekał ser Pecorino stwierdziłam, ze trzeba połączyć te smaki w jedno danie. Ponadto, można próbować różnego rodzaju spodów. Osobiście najbardziej lubię spody z mąki gryczanej, tym razem jednak przygotowałam spód z mąki pełnoziarnistej żytniej i zwykłej pszennej. Koniecznie spróbujcie! 🙂
Przepis na 8-10 porcji, przy podziale na 8 porcji, jedna to około 308kcal, B: 11g, T: 19,7g, W: 21,5g.
Składniki na spód o śr. 25 cm:
– 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 100g mąki pszennej 650
– 100g zimnego masła
– 1 jajko
– szczypta soli
Składniki na wypełnienie:
– 500g szparagów zielonych
– 200g jogurtu greckiego
– 100g ricotty
– 3 jajka
– 50g sera Pecorino (ew. parmezanu)
– 4 plastry boczku
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
SPÓD: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, jajko oraz sól, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 3 minuty.
WYPEŁNIENIE: Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek. Plastry boczku umieszczamy na suchej patelni i smażymy na chrupko. W misce roztrzepujemy jajka z jogurtem, ricottą, musztardą i szczyptą soli oraz pieprzu. Dodajemy większość startego na małych oczkach Pecorino oraz rozkruszony w palcach boczek, mieszamy. Całość wlewamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy szparagi posypujemy resztą startego Pecorino. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu studzimy przez 15 minut i podajemy. Świetnie smakuje również na zimno.
Smacznego!