Już chyba pobiłam rekord zjedzonych borówek na ten rok! Jakoś ostatnio smakują mi one tak wybitnie, że nie umiem przestać ich jeść… zaraz chyba zamienię się w niebieską okrągłą kuleczkę :). Jem je bez dodatków, w placuszkach, na gofrach, omletach i ciastach. Gdy tylko otwieram lodówkę, muszę sięgnąć po ich garstkę. Jeżeli jeszcze nie mieliście […]
Roladki schabowe ze szparagami FIT
Sezon na szparagi w pełni, dlatego będę zachęcać Was, by po nie sięgać. Ku mojemu zdziwieniu na moim blogu możecie znaleźć tylko 3 przepisy z ich wykorzystaniem. Postanowiłam więc, że muszę trochę to nadrobić, gdyż szparagi są tego warte! Wczoraj pojawiła się frittata z ich wykorzystaniem, ale polecam Wam również cytrynowe risotto ze szparagami i […]
Frittata z kurczakiem i szparagami FIT
Frittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co […]
Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT
Dzisiaj chciałabym odświeżyć i przypomnieć Wam mój ulubiony przepis na domowy, pieczony obiad. Podzieliłam się nim z Wami 10 stycznia 2016 i stwierdziłam, że to najwyższy czas, by trochę go odnowić. Pieczone szaszłyki to świetny pomysł na weekendowy obiad, czy na grill. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a smakiem zachwycą każdego. Ich plusem jest to, […]
Karmel z daktyli FIT – bez cukru, bez laktozy, wegański
Ile razy mieliście ochotę na coś bardzo słodkiego z użyciem karmelu? Ile razy chcieliście przygotować np. ciasto z użyciem karmelu, ale jednak porzuciliście swoje plany, bo nie chcieliście używać, a później spożywać tyle cukru? A może nie używacie zwykłego cukru, wyeliminowaliście go z diety i karmel wykreśliliście na amen? W takim razie mam nadzieję, że […]
Tatar z surowego łososia
Powiem Wam, że nie ma nic lepszego niż tatar z łososia. Często zamawiam go na przystawkę w restauracjach, a w domu przyrządzam go na specjalne okazje. Ostatnio był z nami podczas świąt wielkanocnych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak mimo wszystko zasługuje na miano „ekskluzywnego”. Świetnie smakuje na kanapce, ale również jako samodzielna przystawka. Jeżeli […]
Zielona szakszuka na szpinaku z papryką FIT
Jeżeli miałabym wybierać: śniadanie na słodko czy na słono, mówię stanowcze na słono. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznej kanapki, od pysznej jajecznicy, jajka sadzonego czy na twardo. Jednak do każdego z tych dań zawsze dokładam porządną porcję warzyw. Szakszuka poniekąd łączy wspomnianą porcję warzyw i moje ulubione jajka, dlatego tak bardzo ją […]
Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT
Wydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na ciasto. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Banalny spód, który nie wymaga chłodzenia, a którego wałkowanie […]
Pad Thai z krewetkami i kurczakiem FIT
Odkąd pierwszy raz w życiu spróbowałam Pad Thai’a od razu zakochałam się w tym daniu! Jeżeli jeszcze nigdy go nie jedliście to czas odrobić pracę domową i spróbować tego arcydzieła. Niesamowite połączenie wszystkich pięciu znanych nam smaków na jednym talerzu w formie makaronu, który zajada się pałeczkami. Czy to nie brzmi pysznie? Próbowałam wielu Pad […]
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
Czy uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to […]