Tak przy niedzieli mam dla Was coś specjalnego. Coś, co świetnie sprawi się jako śniadanie, drugie śniadanie, czy deser. Przed Wami wyśmienite tartaletki z jogurtem i owocami, które świetnie odzwierciedlają powiedzenie „minimum składników, maksimum smaku”. Otóż, do przygotowania ich potrzebujecie jedynie 5 składników i niewielkiej ilości czasu. Zdrowe, niskokaloryczne, bezglutenowe i nieziemsko smaczne, cóż chcieć więcej? Z przepisu wychodzi 12-15 tartaletek. Przy podziale na 12 tartaletek, jedna to około 120kcal, B: 3g, T: 2g, W: 21,6g.
Składniki:
– 2 banany
– 220g płatków owsianych Incola
– 45ml miodu/syropu klonowego
– 200g jogurtu naturalnego (sojowego) lub skyr’u
– ulubione owoce (u mnie mini kiwi i borówki)
Banany umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem na mus. Dodajemy płatki owsiane, miód i dokładnie mieszamy. Formę na muffiny natłuszczamy np. olejem kokosowym lub wypełniamy papilotkami. Do każdego otworu wkładamy po 1 łyżce przygotowanej masy i naciskając łyżką formujemy z nich koszyczki. Pieczemy około 20-25minut w 170 stopniach. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Koszyczki wyjmujemy i wypełniamy jogurtem lub skyr’em. Dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego!
Pięknie wyglądają. Może i ja zrobię
Super ? też się zabieram za zrobienie ??
Robię je już chyba 20 raz zwróciłam by napisać że są meeeega pyszne i zdrowe ?
Baaaardzo się cieszę! 😀 Też je uwielbiam!