Chyba każdy z nas lubi lody? Najlepiej smakują latem, świetnie chłodzą podczas upałów, a od ilości smaków może zakręcić się w głowie. W Polsce pojawia się coraz więcej rzemieślniczych lodziarni, które przygotowują lody na bieżąco z samych naturalnych składników, gdyż prawdziwe lody w wersji podstawowej powinny składać się tylko z mleka, śmietanki, jajek i cukru (oczywiście pomijając sorbety). Bardzo to popieram, ponieważ prawie wszystkie lody, które możemy znaleźć w supermarketach mają w sobie tyle chemii, że czasem zastanawiam się czy to jeszcze lody, czy już trutka na szczury? Ponadto bardzo często lody te są przechowywane w sposób nieodpowiedni, co jest źródłem wielu bakterii, m. in. Salmonelli. Dlatego zastanówcie się dwa razy nad kupnem sklepowych lodów, czy warto jest wydać złotówkę na loda pełnego chemii, który może odbić piętno na naszym zdrowiu, czy kilka złoty na zdrowe lody zrobione w 100% z naturalnych składników?
Jednak osoby dbające o linię i zdrowie chętniej sięgają po lody bez śmietany, kilogramów cukru i ulepszaczy. Zazwyczaj najlepszą opcją są lody jogurtowe, czy po prostu z samych owoców – czyli sorbety. Jeżeli chcemy zaoszczędzić pieniądze, a w domu mamy dobry malakser/ blender kielichowy np. Thermomix, sami możemy przygotować pyszne lody. Wystarczy tylko zamrozić ulubione owoce w pudełku, jogurt lub mleko w formie do kostek lodu, włożyć do malaksera i voilà mamy pyszne, zdrowe, domowe lody! Tymczasem, chciałabym przedstawić Wam jedną z lepszych kompozycji lodowych, która skradnie serca Wam i Waszym bliskim, poważnie! 🙂 Zaś resztę moich lodowych pomysłów znajdziecie tutaj.
Składniki:
– 1 mango
– 70-80g jogurtu naturalnego/sojowego lub 50ml mleka
– sok z 1/2 cytryny
– kilka listków mięty
*opcjonalnie: coś do posłodzenia (ja pominęłam)
Mango obieramy, kroimy w kosteczkę lub paski i wkładamy do plastikowego pudełka, które umieszczamy w zamrażalniku. Po ok. 3 godzinach, gdy mango będzie zmrożone, przekładamy je do misy blendera i wraz z resztą składników miksujemy do momentu otrzymania konsystencji lodów. W razie potrzeby dodać nieco więcej jogurtu lub słodzidła.
Smacznego!
lody prezentują się cudownie!
Smakowicie sie prezentuja 😀
Pozdrawiam.
Wygladają wspaniale 😉
Mój tata uwielbia lody – na tyle, że kalkuluje, gdzie może kupić jak najwięcej za jak najniższą cenę, bo u niego wchodzi litr lodów na raz… Kupuje takie najtańsze pudełkowe – z Biedronki, Lidla, Auchan. Raz spróbowałam i myślałam, że padnę – okropnie to smakuje! To ja już wolę zapłacić więcej za jedną gałkę, a naprawdę delektować się smakiem i mieć świadomość, że jest to naturalne.
A to połączenie wypróbuję, bo bardzo lubię lody słodko-kwaskowato-orzeźwiające. Mogę tylko zapytać, jaką moc musi mieć blender, żeby takie mrożone owoce zmiksował? Nie wiem, czy mój da radę, a nie chcę go zniszczyć 😀
Dokładnie! Cieszę się, że podzielasz moje zdanie! 😀 Widziałam blendery które już od mocy 550W mają funkcje kruszenia lodu. Aczkolwiek, jeżeli boisz się o swój blender, zawsze możesz wyjąć owoce z zamrażarki i chwilę odczekać. W ciągu kilku, kilkunastu minut owoce trochę się ogrzeją i wtedy łatwiej jest je rozdrobić 🙂
Fantastyczne lody w sam raz na dzisiejszy upał 🙂
Uwielbiam mango, te lody to dopiero musiały być pyszne 🙂
Lodami nigdy nie pogardzę 🙂
Świetny pomysł na domowe lody! Ale mi narobiłaś chęci, by zrobić podobne u siebie… 🙂
Faktycznie banalne a wyglądają nieziemsko pysznie 🙂
Świetny sorbet! 🙂 A ten kolor mmm 🙂
Piękny kolor i super pomysł na połączenie smakowe 🙂
Lody sorbetowe to znakomity deser – sa zdrowsze niz zwykle lody, mozemy przyrzadzic je sami i poeksperymentowac ze smakiem. Jak zrobic domowy sorbet? Pora sie przekonac!