NAJLEPSZY sernik kakaowy pod pierzynką

Tego sernika nie da się opisać słowami… ale spróbuję. Aksamitnie kremowy, delikatny, mocno kakaowy, idealnie słodki, rozpływający się w ustach i do tego bez spodu! W połączeniu pierzynki ze śmietanki i mascarpone oraz świeżej figi tworzy niezwykły deser, od którego ciężko jest się oderwać. To właśnie taki powinien być każdy sernik. Tym przepisem skradniecie serca swoim bliskim i jestem pewna, że będziecie powtarzać go wielokrotnie. Dzisiaj wersja kakaowa, a na blogu znajdziecie również wersję waniliową – jeżeli jeszcze jej nie znacie, musicie to nadrobić (przepis TUTAJ)! Do dzieła 🙂
Składniki na formę o średnicy 21 cm.

Składniki:
– 1 kg twarogu sernikowego bez cukru
– 100g masła klarowanego
– 100g erytrolu
– 4 jajka
– 4 łyżki kakao bez cukru
– 1 budyń czekoladowy bez cukru
– 1 laska wanilii
– aromat migdałowy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– 125g mascarpone
– 100ml śmietanki 30%
– 3-4 świeże figi
– 1 brzoskwinia

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem na puszystą, białą masę. Twaróg mielimy na gładko w malakserze. Dodajemy do niego żółtka, budyń, kakao, ziarenka z laski wanilii, aromat i ostudzone masło, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę twarogową wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach, studzimy. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietanką na sztywną masę i rozkładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy plastry fig i ósemki brzoskwiń.
Smacznego!

2 Replies to “NAJLEPSZY sernik kakaowy pod pierzynką”

  1. Cudowne zdjęcia, jeszcze ta figa! Poemat!

  2. Wygląda lepiej niż wszystkie kupne, choćby z najlepszej cukierni 🙂

Dodaj komentarz