Najlepsze tosty francuskie na słodko


Jako dziecko uwielbiam, gdy mama na śniadanie szykowała mi tosty francuskie.. czasami ze zwykłego chleba, czasami z tostowego, ale najlepsze wychodziły z chałki – szczególnie tej, z największą ilością kruszonki. Od jakiegoś czasu chodził za mną ten smak, więc ostatecznie poddałam się tej ochocie i przyrządziłam je w domu. Wyszły tak dobrze, że wróciły piękne wspomnienia z dzieciństwa :). A wy, również zajadaliście się tostami francuskimi w dzieciństwie? Czy może pierwszy raz słyszycie o tym pysznym wynalazku? 🙂
Polecam wypróbować również tosty francuskie na słono z serem i szynką.
Jedna porcja zawiera – E: 250kcal, B: 9g, T: 10g, W: 30g

Składniki na 3 porcje:
– 6 kromek chałki lub zwykłego chleba
– 100ml mleka
– 2 jajka
– 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu
– do smażenia: masło klarowane

Dodatkowo:
– to, co lubcie, np. banan, borówka, gorzka czekolada, sok z limonki

W głębszym talerzu widelcem roztrzepujemy jajka z dodatkiem mleka i cukru. Kromki moczymy w jajku z mlekiem i cukrem. Na rozgrzaną patelnię kładziemy 1-2 łyżki masła i rozprowadzamy je po całej patelni. Gdy masło zacznie skwierczeć, wkładamy kromki (tyle ile się zmieści na patelni) i smażymy przez ok. 2-3 minuty, przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Tosty mają być zarumienione, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i powtarzamy smażenie z reszty bułki. Tosty możemy podać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny oraz polać je syropem klonowym, roztopioną gorzką czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

 

4 Replies to “Najlepsze tosty francuskie na słodko”

  1. Wyglądają obłędnie. Na ogół nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale takie bym z chęcią oszamała na dobry początek dnia 🙂

  2. Ależ apetycznie wyglądają 🙂

  3. Kiedy byłam dzieckiem mama często opiekala chleb w jajku, bo nic innego w sklepach nie było. Teraz ładna nazwa…tosty francuskie.

Dodaj komentarz